През април подписваме меморандум в областта на културата с Гърция

  • 26 февруари 2020 16:35

  • 288
  • 1
През април подписваме меморандум в областта на културата с Гърция
© Министерски съвет

Меморандум в областта на културата ще бъде подписан между министерствата на България и Гърция през месец април тази година. Документът ще съдейства за разширяване на контактите между институциите и специалистите в областта на опазването и популяризирането на културното наследство и възможностите за представяне на съвременните изкуства.

Това договориха на среща министърът на културата на България Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за и Лина Мендони, министър на културата и спорта на Република Гърция по време на среща в Александруполис днес, съобщиха от правителствената информационна служба.  Разговорът се състоя в рамките на Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на двете страни. Министрите отбелязаха засилената активност на отношенията в областта на културата през последните години и изразиха желание за съвместна работа и в бъдеще. В тази връзка те обсъдиха подновяването и на Програмата за сътрудничество между правителствата в областта на образованието, науката и културата за следващ период - 2020-2023 г.

Вижте какво се договориха Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция

Сред основните теми на дискусията между двамата министри бяха и предизвикателствата пред опазването на културното наследство, включително борбата срещу незаконния трафик на културни ценности. Акцент в разговора бе темата за негативното влияние на климатичните промени върху културното наследство. Министър Лина Мендони благодари за подкрепата на България за предлаганите от Гърция инициативи в тази област. Двамата министри се договориха и за провеждане на съвместни археологически проучвания.

В контекста на отбелязването на 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни министрите обсъдиха и възможностите за обмен на събития. Конкретизирани бяха възможности за реципрочно представяне на богатото културно наследство на двете страни, както и съвместни прояви в областта на съвременното изкуство като концерти, спектакли и участия в различни форуми на знакови за двете страни средища за културен живот. „За нас е от ключово значение да намерим нови възможности за още по-широко популяризиране на българската култура в Гърция и съответно на гръцката в България“, отбеляза министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за по време на срещата.

Външните министри на България и Гърция: Партньорството между страните ни е решаващо

Министрите на културата на България и Гърция обсъдиха и възможностите в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ, на която един от основните инвестиционни приоритети е съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.26 | 17:57

1

тоя кога ще бъде разследван за ало банов съм

Добави коментар

Водещи новини