ГЕРБ предлага регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

21 февруари 2020 12:14

ГЕРБ предлага регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен
© Булфото (архив)
343 2

Председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева заяви, че предлагат регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание.

"С пълното убеждение, че прозрачността е гаранция за по-ефективен контрол, днес заедно с колегите от ГЕРБ, внесохме поредното предложение за изменение на законодателството, свързано с управление на отпадъците. Предлагаме промяна в закона за управление на отпадъците, с която правим публичен регистъра за внос и износ на отпадъци. Знаете, че духът на екологичното законодателство предполага прозрачност, информираност и по смисъла на закона - такъв регистър трябва да се поддържа. Някои чиновници в МОСВ твърдят, че той няма публичен характер. Затова, за да е ясно на всички, за да няма възможности, за каквито и да е тълкувания и интерпретации, изрично вписваме, че регистърът трябва да бъде публичен и трябва да бъде наличен на страницата на МОСВ и на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда и води", заяви още Василева.

ПГ на ГЕРБ предлага законодателни мерки за ограничаване на горенето на отпадъци

Тя допълни, че този регистър трябва да съдържа пълната информация при нотификация за внос и износ на отпадъци за количеството и вида на отпадъка, кой го внася, кой го транспортира, кой ще го преработва, в коя инсталация, да се цитират данни за вносителя, за износителя и за оператора и за превозвача на отпадъка, както и да се цитират данни за това за какъв период от време този отпадък ще бъде оползотворен, включително да се цитират комплексните разрешителни и регистрационните документи, на базата на които това оползотворяване ще бъде извършено.

"Това според нас ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност на обществото и на компетентните органи. Други промени, които правим са обвързани с предходни законодателни инициативи, които предприехме. Знаете, че въведохме задължителен ОВОС за експерименталното горене. Това, което въвеждаме с нашето предложение в Закона за управление на отпадъците днес, е изискване към министъра на околната среда и водите в срок от 6 месеца да издаде ясни и категорични критерии що е то експериментална инсталация. Отново, за да няма заобикаляне на закона и погрешно тълкуване и интерпретация", допълни Василева.

Ивелина Василева: Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъци

По думите ѝ ГЕРБ прави и изменение с така наречения възстановен отпадък. По думите ѝ за него няма ясно определение и понякога се използва за заобикаляне на закона. "С тези стъпки искаме за пореден път да декларираме волята си заедно с изпълнителната власт да работим за затягане на контрола, за привеждане на всички възможни мерки за ефективен контрол, който касае превозът и третирането на отпадъци", обясни още Василева.

Novini.bg
343 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
никакъв

2020.02.21 | 12:38

37425

никакъв внос бе м@йка ви гробарска. ще ви избесим по дърветата

ДО Крадливата Шайка

2020.02.21 | 12:36

37421

и ГРОБ. ЗАЩО ИЗОБЩО ДА ИМА ВНОС НА ОТПАДЪЦИ.НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДОМ ,ГАДОВЕ КРАДЛИВИ.

Добави коментар

Водещи новини