Радев: С президента на Кипър поддържаме усилията за бюджет, гарантиращ икономическото и социалното сближаване в ЕС

  • 25 февруари 2020 13:47

  • 356
  • 2
Радев: С президента на Кипър поддържаме усилията за бюджет, гарантиращ икономическото и социалното сближаване в ЕС
© Президентство

Обсъдихме многогодишната финансова рамка и общата ни позиция по отстояване на кохезионната политика и общата селскостопанска политика, заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в изявление с кипърския си колега Никос Анастасиадис, след разговорите днес в президентската институция.

Президентът на Кипър е на двудневно официално посещение в България.

„С президента Анастасиадис твърдо поддържаме усилията да се приеме такъв бюджет, който да гарантира устойчивото икономическо и социално сближаване вътре в ЕС, базирано на принципите ни за солидарност и единство“, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който открои общата политика и позиции на двете страни в рамките на партньорството им в ЕС като важен аспект в отношенията.

България и Кипър ще активизират сътрудничеството си в областта на енергетиката, икономиката и свързаността

Двамата президенти са обсъдили двустранните отношения във всички области от взаимен интерес, като са акцентирали върху сътрудничеството в областта на икономиката.

„В тази връзка водеща за нас е амбицията да увеличим двустранния стокообмен, който, въпреки някои колебания през последните години, се развива възходящо, но потенциалът ни е много по-голям“, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, като открои търговията, туризма, строителството, финансите, инвестициите в различни области.

Утре Радев и Анастасиадис ще открият Българо-кипърски бизнес форум.

Лидерите на двете общности в Кипър се срещнаха

„Ще дадем нови перспективи в търсене на нови параметри за икономическите и търговските ни отношения“, отбеляза българският президент. Той напомни, че Кипър е сред водещите инвеститори в България и добави, че стремежът на българската страна е да предостави още по-добри условия за кипърския бизнес, мислейки не само за търговия, а за създаване на съвместни предприятия, за съвместно излизане на трети пазари.

Особен интерес за Кипър представлява бурното развитие в България на финтех индустрията, на иновациите и на стартъпите. „Ще подпишем три споразумения между търговско-промишлените палати на двете страни“, посочи президентът Радев.

„Обсъдена е била и енергийната перспектива пред двете страни. Смятаме, че трябва да продължим да обсъждаме потенциала от приобщаването на България в енергийната ос Израел-Кипър-Гърция, като нейно естествено продължение“, разясни президентът Радев.

Туск: ЕС следи конфликта между Турция и Кипър

Обсъдено е било и възможно приобщаване на Кипър към инициативата "Три морета". Радев добави, че е изразил отново системната подкрепа на България за ефективното решаване на Кипърския въпрос. Президентът е изразил и благодарност за полаганата грижа за пълноценната интеграция на българската общност в Кипър, която вече надхвърля 25 000 човека. От своя страна президентът Никос Анастасиадис определи дългогодишните отношения като отлични и, както и Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, напомни, че тази година се отбелязва 60-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения.

Анастасиадис каза, че по време на разговорите са установили общото желание двустранното сътрудничество да се разширява в сфери като енергетиката, иновациите, науката. Обсъдихме въпроса за многогодишната финансова рамка и различията, които възникнаха напоследък в ЕС. „Нашата позиция е обща - че трябва да се постави акцент и да се продължи политиката, която досега следваше ЕС по отношение на социалната кохезия, на общата селскостопанска политика, на проблема с миграцията и по други проблеми за мнозинството от страните членки“, заяви кипърският президент.

Анастасиадис също посочи, че са разговаряли и по Кипърския въпрос. „Информирах президента за настоящото положение, за нарушенията на международното право, както в морето, така и по суша, свързани с незаконни сондажни дейности“, посочи той.

Румен Радев поздрави Никос Анастасиадис с преизбирането му за президент на Република Кипър

Анастасиадис е заявил волята си да участва в нов кръг от преговори за постигане на пълно решаване на Кипърския въпрос.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
356 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.25 | 15:09

2

Пенюга. Как се е надул цървула пред знамето. Отвратителен.

2020.02.25 | 14:01

1

Поддържа на деса гащите!!А прочети тая Конституция,бе грипен решетников!!

Добави коментар

Водещи новини