ВМРО и БХК в спор за съжителството без брак

  • 23 февруари 2020 18:00

  • 1998
  • 2
ВМРО и БХК в спор за съжителството без брак
© Нова телевизия

Извън закона ли са двойките, които съжителстват без брак? Въпросът бе повдигнат през седмицата от ЛГБТ обществото у нас. Те стартираха кампанията „Семейство за всички", а фокусът попадна и върху еднополовите съжителства.

"Аз не разбирам какво пречи на хората, които се обичат, да се женят - мързи ги да отидат до общината ли? Можем да въведем ново понятие "съвместно съжителство", но то ще е безсмислено. То на практика е същото – ти живеещ с някого на семейни начала. Защо да не искаш да подпишеш един документ?“, попита в студиото на "Неделята на NOVA" общинският съветник от ВМРО - Димитър Антов.

"Българският законодател е признал права и ограничения в някои случаи за т.нар „фактическо съжителство“. Не става въпрос трябва ли или не трябва нещо да се прави. Въпросът е дали ще уредим правата на тези хора", коментира Радослав Стоянов от Българския Хелзинкски комитет. 

"Каква е разликата между подписа за съжителство или брак?“, отговори Антов.

"При еднополовите двойки е ясно, че са забранени по Конституцията. При разнополвите двойки – има различни причини, може би така им е по-лесно. Бракът е нещо, в което стъпваш доброволно“, разкри Стоянов.

"Бракът съществува от векове. В момента основните проблеми в България са други – псевдо демокрацията, която създаваме. Ние изместваме важните теми, които касаят много малка част от обществото. Темата за еднополовите бракове е именно такава. Нямам проблем за дискусия за гей браковете, но обществото не е готово за тази стъпка“, посочи Антов.

ВАС окончателно потвърди отказ за регистрация на еднополов брак в България

Освен битов, семейното съжителство е и юридически казус, който засяга децата. "Проблемите възникват обикновено, когато настъпи раздяла. Както и при двойките в брак, така и при тези във фактическо съжителство. Тогава възникват проблемите", каза адвокатът Иглика Иванова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1998 2

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.23 | 21:51

2

ТЕЗИ ИЛИ СА ИЗТРЕЩЯЛИ ИЛИ СА СЕ ВЗЕЛИ МНОГО НА СЕРОЗНО!
КОЙ ВИ ПЛАЩА ТЕЛЕВИЗИОННОТО ВРЕМЕ?
НАРОДА ЛИ?

2020.02.23 | 19:26

1

Наля - ВООООО

Добави коментар

Водещи новини