Зорница Русинова: 40% от българите нямат адекватните дигитални умения

  • 21 февруари 2020 17:45

  • 1108
  • 4
Зорница Русинова: 40% от българите нямат адекватните дигитални умения
© Булфото (архив)

Най-болезнената тема на пазара на труда е за обезпечаването на кадри. Проблемът с недостига на квалифициран персонал, е огромен. В тази връзка предстои да се реализират 205 проекта на стойност 33 милиона лева, насочени към фирмите, за да обучат служителите си. Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова  по време на представяне на основните политики на социалното министерство до края на мандата на кабинета, предаде репортер на Novini.bg.

„Целта ни е да се привлекат неактивните и неработещи лица. Те ще бъдат насочени към фирмите, за да преминат обучения. На базата на фирмените програми ще могат да обучат своя персонал. Друга инициатива към бизнеса е в подкрепата на работещите родители“, каза тя.

Зорница Русинова: Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието

Друг акцент в политиката на кабинета е привличането на българи от чужбина обратно към България. „Продължаваме активно да работим в тази насока. Разработили сме платформа за полезна информация за тази група. Тя ще стартира от месец април. В нея ще има предложения за работа, нужда от здравеопазване, съдействие за установяване на цялото семейство, консултиране, финансови стимули, осигуряване на помощ за наемане на жилище, осигуряване на помощ за дете, транспорт до работното място, квалификация на член от семейството и т.н.“, обясни зам.социалният-министър.

„Освен това е предвидена помощ за младите, които решат да започнат работа в малко населено място. Финансиране на пътуване до работното място и т.н.“, допълни тя. „Продължава програмата за подкрепа за самотно живеещите възрастни хора. Осигурява се лични асистенти, почасова патронажна грижа, включващо медицинска грижа“, отчете Русинова.

„С още 30 милиона ще развием центровете за ранно детско развитие. Предстои да включим още 28 области в страната, за да получим пълен обхват на децата“, стана ясно от отчета ѝ.

МТСП организира кариерен форум за българи в Австрия на 21 януари

„Една от успешните програми за дълготрайно безработни е наемането на безработицата. Тази година осигуряваме допълнително още 10 милиона. Така освен, че ще осигурим работа на безработни лица и ще подкрепим и социалните служби. Служителите няма да са нискоквалифицирани, а млади завършващи или трайно безработни“, коментира зам.-министърът.

Тук отново бе поставен акцент на необходимостта от подобряването на квалификацията на кадрите. „Ще се осигури по-бързо минаване през квалификационни курсове. Силен акцент ще бъде поставен на мащабните програми за наваксване на дигиталните умения. 13% от хората в Европа не са използвали интернет. В България около 40% нямат адекватните дигитални умения. При хората в селските райони те са едва 20%. Затова предвиждаме да разработим 4 рамкови програми, за да може всеки да навакса своите умения. Целта на всичко това е предотвратяването на социално изключване“, коментира Русинова.

Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за посочи, че около 50 000 души ежедневно получават топъл обяд по социална програма. „Планираме да разширим пакета с хранителни продукти и с хигиенни материали. Освен това ще даряваме и пакети за новородени, в помощ на самотните майки. Ще разкрием и повече детски кухни“, каза още тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1108 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Anonymous

2020.02.21 | 18:25

1

Всичко е толкова розово!

2020.02.21 | 18:30

2

С 500 лв заплата няма да ги привлвчете

2020.02.21 | 18:38

3

тъпа ку.рв0, 80% от българите нямат пари за хляб ти за ,, дигитални " умения говориш , да ти еб@ майката , живеете си във ваши светове

2020.02.21 | 20:38

4

Ами при катастрофирало образование, и идеал чалгата,това е резултата.

Добави коментар

Водещи новини