Кои са плюсовете и минусите на машинното гласуване?

  • 20 февруари 2020 07:46

  • 757
  • 0
Кои са плюсовете и минусите на машинното гласуване?
© Булфото (архив)

Всеки има право да избира и да бъде избиран, пише в Конституцията. Въпросът е, че това действие се усложнява. Това заяви в сутрешния блок на БТВ политологът и експерт по изборно законодателство доц. Димитър Димитров по повод машинното гласуване. 

"Всяка от основните партии имат различно мнение за машинното гласуване - ДПС искат да има машини само в големите секции, ВМРО не искат машинно гласуване, ГЕРБ не искат да има паралелно гласуване - машинно и хартиено, а от БСП заявиха, че искат машинно гласуване. Интересно е, че социалистическата партия рядко говори за доходи и здравеопазване, но заявиха, че машинното гласуване е червената линия", каза още той. 

Припомняме, че промените в Изборния кодекс забуксуваха. Работната група за промяна на изборните правила не постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот. Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини. 

Машинният вот забуксува 

"Гласуването чрез машини няма да е различно и няма да реши всички проблеми по избори. Положителното на машините е, че няма как да има невалидни гласове. Уредът ще ви връща докато не гласувате правилно. Една машина обаче не може да обслужи 500 души в една секция. Големите секции трябва да имат поне 2 машини", разкри политологът. 

"167 машини не са произвели нито един резултат на предишните избори", коментира доц. Димитров.

"Не е възможно да има машини във всяко едно отдалечено място. Смятам, че това ще е прахосничество – двама преброители ще свършат по-добре работата от уредите, да не говорим и за електричеството, което ще се изхаби", завърши доц. Димитър Димитров. 

Бойко Борисов: Скъпо ще е, но ще гласуваме машинно!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
757 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини