Емил Радев: Създаването на роботи хакери и софтуер за фалшиво видео изправя държавите пред нови предизвикателства

  • 19 февруари 2020 15:10

  • 445
  • 2
Емил Радев: Създаването на роботи хакери и софтуер за фалшиво видео изправя държавите пред нови предизвикателства
© Булфото (архив)

Създават се дронове с маневреността на птици, роботи хакери, софтуер, генериращ фалшиво видео, което да изглежда като истинско. Подобни нови технологии изправят държавите пред трудни морални, политически, и дипломатически решения. Това алармира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) по време на размяна на мнения в комисията по правни въпроси.

Той взе участие в обсъждането на предизвикателствата, свързани с използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели. Българският евродепутат е докладчик в сянка от страна на ЕНП по доклад на тема: "Изкуствен интелект: въпроси, свързани с тълкуването и прилагането на международното право, доколкото ЕС е засегнат, в сферата на употребата за граждански и военни цели и в сферата на държавната власт извън обхвата на наказателното правосъдие".

"Изкуственият интелект и бързо развиващите се технологии представляват възможност, но са и проблем", коментира Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) пред своите колеги. Според него опасността идва от липсата на рестрикции относно обхвата на действията.

"Изкуственият интелект не може да остане ограничен, той преминава националните граници и оперира в цял свят, независимо дали става въпрос за финансовите пазари или за военни конфликти", изтъкна Радев. Той апелира да се обърне специално внимание на правилата за контрол при употребата на автономно оръжие. "Регулирането на важни правни въпроси, свързани със създаването и използването на полуавтономни и автономни оръжия, разумни оръжия, способни да нанасят значителни вреди, е от особено значение", предупреди евродепутатът.

Той призова да се намери отговор "докъде да се поддържа човешкият контрол върху използването на автономно оръжие и дали забраната на такива системи би довела до военни практически и политически усложнения", особено за страните, които развиват автономни оръжейни системи. Основният проблем в регулирането на изкуствения интелект идва от факта, че използването му не е лимитирано от граници. "Много държави използват изкуствения интелект за военни цели и правят значителни инвестиции в развитието на военните му приложения", поясни Радев.

Пред своите колеги той очерта и световните практики в тази област.  "Преди броени дни Министерството на отбраната на САЩ публикува първата си стратегия за изкуствен интелект. В нея се планира увеличение на системите за изкуствения интелект в армията, така че де се прилагат от прогнозите за потенциални проблеми в самолети и кораби до взимането на решения за действие. Употребата на автономни оръжия не е сред главните акцентите на доклада, но въпреки това се споменават съществуващите военни указания от 2012 г., които изискват хората да имат контрол върху "използването на сила".

Емил Радев алармира за сериозни закъснения в издаването на формуляр U1 за трудовия стаж на граждани на ЕС

Отчетът за стратегията на САЩ се фокусира върху непосредствените приложения, като някои от тях отдавна вече са тема на дебати за етични принципи. Миналата година протести на служители доведоха до оттеглянето на Google от военния проект Maven. Този проект има за цел да използва Изкуствен интелект за изучаване на видео изображения, които могат да се прилагат за насочване на удари с дронове в конфликтни райони", припомни Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Той отбеляза още, че през 2017 г. Китай прие План за развитие на изкуствения интелект, в който се очертава националната политика за поемане на водеща световна позиция в тази област. "Русия не остава по-назад, като според съобщенията е поставила цел за интегриране на изкуствения интелект и роботизирани технологии в 30 на сто от военното оборудване до 2025 г. Франция също публикува своята пътна карта за използването на изкуствен интелект през септември 2019 г.", посочи българският евродепутат и допълни, че ЕС развива своя регулаторна рамка за изкуствения интелект.

"Резолюция на парламента от есента на 2018 г. настоява държавите-членки и Съветът да работят за започването на международни преговори за правно обвързващ документ за забрана на смъртоносните автономни оръжия. В края на месеца се очаква Европейската комисия да публикува т.нар. Бяла книга за изкуствения интелект", отчете Радев пред колегите си в правната комисия на ЕП. 

Последвайте канала на

Novini.bg
445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.19 | 17:13

2

абсолютно безполезно прасе

ояден

2020.02.19 | 16:41

1

ояден евро праслак

Добави коментар

Водещи новини