Захариева: Западните Балкани трябва да гледат повече към бъдещето, а не да се фокусират само към миналото

  • 10 март 2020 15:21

  • 353
  • 1
Захариева: Западните Балкани трябва да гледат повече към бъдещето, а не да се фокусират само към миналото
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на призова 6-те страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а не само към миналото, да работят повече за общи интереси.

„Трябва да стъпим на истината за миналото и да мислим и за бъдещето, и за това как да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз означава, че трябва да се работи за общи интереси и за бъдещето, а не да се мисли само за националните интереси“. Това заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на експертния форум „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския процес в Скопие.

Според Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на предимството и приносът на Берлинския процес за Западните Балкани е именно в политиките му за добросъседство. „Чрез образование, чрез свързаност главно сред младите хора трябва да се мисли повече за бъдещето, а не да се гледа към миналото“, посочи външният ни министър. Тя подчерта, че нито една страна – дори най-силните държави в света, не могат да се справят сами с предизвикателствата.

Външният ни министър изрази надежда, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания, защото това е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на страните в европейските институции. Захариева изтъкна и необходимостта страните да продължат с реформите и да показват резултати.

Захариева в Северна Македония, какво се договорихме със съседите

„Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих искала Европейската комисия да създаде механизъм за консултации и дискусии с населението на Западните Балкани не само когато има криза“, заяви още външният ни министър.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на бе панелист в дискусията на тема „Свързаност, икономическо сближаване, околна среда“ в рамките на форума. По-късно днес вицепремиерът Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на външните министри от Берлинския процес – инициатива, председателствана тази година за първи път съвместно от две страни – България и Република Северна Македония.

Министерската среща е първото от поредица значими събития на съпредседателството, чиято кулминация ще бъде Срещата на върха в София през есента.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Валери Иванов

2020.03.10 | 15:33

1
Бъдещето на България е Русия.Европейския съюз е голямо нищо.

Добави коментар

Водещи новини