ПГ на ГЕРБ предлага законодателни мерки за ограничаване на горенето на отпадъци

  • 14 февруари 2020 10:30

  • 955
  • 6
© Канал 3

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с изгарянето на отпадъци. Това заяви председателят на партията д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е на брифинг в Народното събрание. 

"В интерес на здравето на гражданите във внесените промени превиждаме задължителна оценка на въздействието на околната среда от инсталациите за изгаряне на отпадъци. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции, а гражданите ще се допускат в обществените обсъждания на съответните доклади. Промените дават сигурност, че всяко едно инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема", каза още тя. 

Нов координационен център на МОСВ ще следи управлението на водите, отпадъците и качеството на въздуха

"Превенцията е много важна, а внесените промените в Закона за околната среда включват оценка на въздействието на околната среда около инсталации, които изгарят отпадъци, независимо от обема и вида на отпадъка. Това е най-тежката процедура. По този начин се гарантира превантивният контрол", допълни председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Към настоящия момент Законът предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка.

"В текстовете сме включили и експерименталните изгаряния на отпадъци. Който желае да прави това, ще стане след задължителна оценка на околната среда. Обществеността трябва да е запозната", разкри Василева. 

"Обсъдихме с колегите мерките за ограничаване и подобряване на контрола за недопускане на нерегламентирани отпадъци. Искаме във всички инсталации за изгаряне на отпадъци да има и видеонаблюдение. За нас стриктните мерки за контрол са изключително важни", завърши Ивелина Василева.

Отпадъци по вода у нас ще влизат вече само през Варна

Припомняме, че вчера главният прокурор, екоминистърът и вътрешният министър направиха проверка в община Бобов дол за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. След едночасова среща с представителите на местната власт Гешев заяви пред журналисти, че има няколко проблема. Единият е със замърсяването на въздуха - гори се боклук заедно с въглища в ТЕЦ "Бобов дол".

Вчера стана ясно още, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Всичките ТЕЦ-ове са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
955 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
????

2020.02.14 | 11:56

6

СПЕШНО се НУЖДАЕМ от ЗАКОН,който да ОТМЕНИ,ЗАБРАНИ ДАВНОСТТА за целият 30-т годишен "български преход",до РАЗКРИВАНЕ и ОСЪЖДАНЕ на ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ и КРАЖБИ!!!

Ивайло

2020.02.14 | 11:54

5

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

2020.02.14 | 11:33

4

Ревизоро още от сега трябва да търси място за скътане на падналите му от дюшеш мангизи

зелен

2020.02.14 | 11:26

3

Отвори се още един канал за корупция ,рушвети от ТЕЦове към висши държавни чиновници и всякакъв боклук става за горене,защото законът позволява.

2020.02.14 | 11:22

2

пълен смях комисия, забрата тотална трябва

2020.02.14 | 11:18

1

ПОРЕДНА ГРОБАРСКА ИЗМИШЛЬОТИНА АБЕ ИМАЛИ ОТПАДЪЦИ КОИТО ДА НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ОКОЛНАТА СРЕДА ,ЧЕ УЗАКОНЯВАТЕ ГОРЕНЕТО ИМ

Добави коментар

Водещи новини