Валери Симеонов оттегля предложените промени за ВЕЦ-овете

  • 13 февруари 2020 14:21

  • 1470
  • 1
Валери Симеонов оттегля предложените промени за ВЕЦ-овете
© Novini.bg

Предложението ми бе да се удължи работата на малките ВЕЦ-ове, но предпочитам да бъде обсъдено в неистерична обстановка. Това каза лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 пред журналисти в Народното събрание.

„Причината да оттегля този законопроект беше, че в последните дни се насажда една погрешна представа в обществото по отношение на тези малки ВЕЦ. Не се обясняваше, че всъщност те отговарят изцяло и напълно на всички изисквания на българското законодателство. Те не са незаконно построени, получили са строителни разрешения, получили са екологични разрешения за тяхното изграждане. Така или иначе в крайна сметка, времето преди разглеждането на моето предложение в зала не беше достатъчно обществото да бъде осветлено“, заяви Симеонов.

Еколози се събират пред НС срещу промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия

По думите му става въпрос за 43 абсолютно законни ВЕЦ-ове, изградени съобразно европейска директива, които са принудени да бъдат закрити и ликвидирани. „Тъй като време не стигна, за съжаление и в пленарна зала от предварителните ми разговори ми стана ясно, че предложението ми няма да бъде подкрепено, както беше прието на комисия“, допълни Симеонов.

Той поясни, че е предпочел да го изтегли, за да има време за масово обсъждане. „Ще искам след питане и процедура да има обсъждане в зала с присъствието на Министерство на околната среда и водите и на Министерство на регионалното развитие, за да отпаднат всякакви съмнения и колебания и в резултат на това обсъждане да постигнем един политически консенсус“, обясни Симеонов.

Той посочи, че по същество идеята на неговото предложение е била да удължи работата на малките ВЕЦ-ове.

Симеонов уточни, че преди часове е получена подкрепата на работодателските организации за този проект. "Предпочитам проектът да бъде по-широко обсъден и в една по-нормална обстановка, а не истерична да бъдат гласувани текстовете", обясни още лидерът на НФСБ.

Симеонов обяви, че няма нищо против да има промени в предложението му.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Цветан Цветанов

2020.02.15 | 04:49

1

А, КОГА ще се ОТТЕГЛИ и подаде ОСТАВКА?!

Добави коментар

Водещи новини