Приеха изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига

  • 07 февруари 2020 09:37

  • 365
  • 0
Приеха изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига
©

Депутатите приеха изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе приет на първо четене. Законът урежда компетентните органи и администрации, осъществяващи държавната политика, официалния контрол и оценката на риска по агрохранителната верига, функциите на органите, свързани с обмена на информация за риска по агрохранителната верига, общите изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности по агрохранителната верига на територията на Република България.

С проектозакона се уреждат още специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности върху храните на територията на Република България. С новия закон се регламентират условията и реда за разработване и изпълнение на Многогодишен национален план за контрол (МНПК). Определят се национални референтни лаборатории, лаборатории за целите на официалния контрол и вземането на проби по агрохранителната верига.

Депутатите включиха в дневния си ред промените в Закона за хазарта на второ четене

С проекта се уреждат и мерките, предприемани при кризи и извънредни ситуации по агрохранителната верига и финансирането на дейностите по агрохранителната верига.С него се унифицират правилата за контрол и координация между компетентните органи по цялата агрохранителната верига, които към настоящият момент са регламентирани във множество отделни закони. Със законопроектът се осигурява и прилагането на Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

Последвайте канала на

Novini.bg
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини