ГЕРБ и БСП в спор за бюджета на София за тази година

  • 06 февруари 2020 18:31

  • 544
  • 1
ГЕРБ и БСП в спор за бюджета на София за тази година
© Кадър: БНТ

Това е отговорен бюджет. Той гарантира, че има откъде да бъде набавена разходната част. Това каза общинският съветник Димитър Вучев от ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Неамбициозен и неотговорен бюджет. Намаляват парите за образование, спорт, здраве, инфраструктура намаляват парите за ремонти на улици и тротоари", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Опонентът му не се съгласи – няма намаление на бюджета по ключови пера. Вучев поясни, че бюджетът е отговорен и разумен.

"Бюджетът на Столична община е с около 100 млн. по-малко от миналогодишния", изтъкна Таков. Той попита какво се е случило с бюджета през 2019 г., от който са спестени 100 милиона лева?

Общинският съвет прие бюджета на София за тази година

"В него няма обяснение, защо инвестиционната програма от миналата година е изпълнена на 60%", коментира Таков.

"Измина една политическа кампания, която показа кои са приоритетите на София. Те бяха зададени от хората - транспорт, за екология се отпуснаха 60% по-вече средства и метрото, което ще бъде довършено. Общинските кметове ще получат по 10 милиона и имат свободата да предлагат и кандидатстват за проекти", Димитър Вучев.

Той каза още, че темата с намаляването на трафика в центъра на града, тепърва ще се дискутира.

Представителят на БСП заяви, че е много трудно решението да се ограничи достъпа на старите автомобили в центъра. "Преди това ще трябва да се осигури по-добър градски транспорт. Важно е да се каже, че инвестиционните програми, обявени за нови, не са такива. Парите за спорт са 0,2% и намаляват", коментира Иван Таков.

Според ГЕРБ бюджетът на София е отговорен, според БСП - безотговорен и неамбициозен

"Хубавото в бюджета е, че се предвижда закупуването на нови автобуси", признават от БСП.

Представителят на ГЕРБ добави, че софиянци много скоро ще усетят мерките, които се предприемат в сферата на екологията.

Бюджетът на София е в размер на 1,729 милиарда лева. Планираните собствени приходи на София за тази година са в размер на 789 млн. лв. или с 64,4 млн. лв. повече от миналата година. Капиталовата програма на София е 479 млн. лв. Над 60% от тях са средствата, защитени по европейски програми. За инвестиции в кварталите Столичната община залага 12 млн. лв. повече за ремонт на квартални улици, в това число и директното финансиране на ремонтните програми на кметовете на райони по техни предложения, както и над 63 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища от бюджета на общината и подготвени допълнително обекти за 40 млн. лв., за които ще се кандидатства за финансиране от държавния бюджет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
544 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Обикновена "Пунта Мара"

2020.02.07 | 09:20

1

Да,ВИДЯХМЕ,ЧУХМЕ,"спора" беше нещо ПОДОБНО,като "спора" при провеждането на УЙДОРМАТА 8 лева!?

Добави коментар

Водещи новини