Парламентът ще разгледа промените във Валутния закон на второ четене

  • 06 февруари 2020 07:48

  • 436
  • 2
Парламентът ще разгледа промените във Валутния закон на второ четене
© Булфото (архив)

Парламентът ще разгледа промените във Валутния закон на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Промените целят прецизиране на разпоредбата във връзка с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол. Предвижда се изрично да бъде закрепено в закона правомощието на митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равностойност в друга валута, през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

На първо четене: НС прие промени във валутния закон

Предложено уеднаквяване на определената законова компетентност по установяването на нарушения на Валутния закон както на външната, така и на вътрешната граница.

Между двете четения бе постъпило предложение на председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. То е заложено в преходни и заключителни разпоредби и с него се изменя Закона за БНБ. Текстът гласи, че считано от датата на участие на България в Механизма за обменните курсове (ERM II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно Резолюцията на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и от Споразумението от 16 март 2006 г. между ЕБ и националните централни банки на държавите-членки извън Еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз.

Управителят на БНБ: Българският лев е една от най-стабилните валути

На вниманието на депутатите се поставят и измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност на второ четене. Те са внесени от Министерски съвет. Предвидените промени касаят прилагането на ефективен официален контрол по отношение на неприложени профилактични ветеринарномедицински мерки, мерки за ликвидиране на възникнали болести и при проследяване на нерегистрирани животновъдни обекти и неидентифицирани животни.

Промените са свързани и с облекчаване на режима за регистрация на личните стопанства. С промените се регламентират допълнителни задължения за собствениците и ползвателите на животновъдни обекти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
436 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник

2020.02.06 | 08:20

2

Аз разбрах че е шменди капели!

Лаик

2020.02.06 | 08:19

1

Нищо не разбрах!

Добави коментар

Водещи новини