Мевлют Чавушоглу: България за нас е не просто съсед, а съюзник и приятелска държава 

  • 31 януари 2020 13:55

  • 469
  • 0
Мевлют Чавушоглу: България за нас е не просто съсед, а съюзник и приятелска държава 
© Getty Images/Guliver (архив)

България за нас не е просто съсед, тя е съюзник, приятелска държава, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след срещата си с министъра на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Сътрудничим си в много сфери, което би трябвало да бъде пример за останалите, отбеляза Чавушоглу. В нашия регион има изпитания и трудности и, когато работим заедно, ще ги преодолеем, коментира Чавушоглу и даде като пример борбата с незаконната миграция. Нашата решителност ще продължи, не само в борбата с изпитанията, но и в области, които са в полза на нашите народи би трябвало да продължи сътрудничеството, каза той.

Министър Чавушоглу отбеляза, че двустранната търговия расте, но има още потенциал. Можем да постигнем 10 милиарда обем, смята той и посочи, че турски фирми работят в България и правят инвестиции, както и че турските бизнесмени осигуряват заетост на около 20 хиляди души. Нашите фирми имат доверие в България и в същото време властта тук им оказва подкрепа, отбеляза турският външен министър.

Борисов пред Чавушоглу: България е неразделна част от развитието на „Южния газов коридор“

Чавушоглу подчерта, че туризмът също е важна сфера. Културните паметници трябва да бъдат добре представени, коментира той. По думите му някои визови облекчения биха увеличили туристическия поток.

В енергетиката сътрудничеството ще продължи, коментира още той и припомни, че българският премиер присъства на церемонията по откриването на Турски поток. България и Турция се превърнаха в център на енергийната сигурност, посочи още Чавушоглу. Той изрази надежда министър Захариева да посети Турция, като отбеляза, че в края на март има дипломатически форум в Анталия.

В ЕС България има позитивна роля, ние го забелязваме и по-специално отношението към Турция е радващо за нас, каза още турският външен министър. Той обърна внимание и на председателството на страната ни на Съвета на ЕС. България беше най-активният председател поне за последните 18 години, приложи балансиран и конструктивен подход, отбеляза Чавушоглу.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на отбеляза, че Турция е наш съюзник в НАТО, съсед, един от най-важните икономически партньори на България, важен партньор с борбата с незаконната миграция, тероризма и радикализацията. Радвам се, че набелязахме и много конкретни стъпки как да продължим да развиваме това партньорство, отбеляза тя. Разбрахме се възможно най-скоро да организираме междуправителствено заседание, като преди това нашите експерти и комисии се съберат да подготвят това заседание, отбеляза тя.

Захариева посочи, че в икономиката всяка година виждаме ръст на стокообмена между двете страни. По първи данни ръстът за 2019 г. е 11 процента в сравнение с 2018 г., стокообменът между двете страни е над 4 милиарда евро, но има още голям потенциал. Нашите власти трябва да работят в тясно сътрудничество, за да разширят съществуващите ГКПП, защото по-високият стокообмен води до по-голям трафик, отбеляза тя.

Захариева посочи, че в областта на енергетиката двете страни са важни партньори и чрез изграждането на Балкански поток това сътрудничество ще се засили още повече. Тя допълни, че Турция е важна и за диверсификацията на източниците на газ. Захариева отбеляза и ръста в туризма. Радвам се, че България е предпочитана дестинация за турските туристи, а Турция - за български туристи и през 2019 г. посочи тя.

Двамата са обсъдили международната обстановка и продължаващите години конфликти в Близкия изток и в Северна Африка. Те са се обединили около становището, че единствените решения на тези конфликти са на масата на преговорите.
Захариева изрази дълбоките си съболезнования за жертвите и ранените при земетресението в Турция. Имахме контакт след първите часове след тази трагедия и България е готова да помогне, ако се наложи, като добър приятел и съсед, посочи тя.
Чавушоглу изрази благодарност за солидарността.

На журналистически въпрос, свързан с писмото на Чавушоглу до европейски официални представители във връзка с новата политика за разширяване на ЕС, турският външен министър коментира, че Турция не е член на ЕС, но е част от Европа. ЕС иска да бъде глобален актьор, но трябва да приемем, че в ЕС има някои спорове и дискусии, и политиките, които е следвал досега, имат някои дефицити, отбеляза той и допълни, че ЕС трябва да преразгледа тези политики. Някои от тях са задоволителни по отношение на кандидатите, други не са, но това не е важно, важно е дали политиките са успешни, смята Чавушоглу.

Чавушоглу на първо официално посещение у нас от години

Той обърна внимание на политиката на разширяване. Новите предложения на Франция направиха темата още по-сложна, т.е. наистина трябва да бъде преразгледана тази политика, смята Чавушоглу. Но нашите отношения с ЕС не се изчерпват само с разширяването или пълно членство, говорим за борба срещу нелегалната миграция, срещу терора, за модернизирането на митническия съюз, и в много сфери имаме сътрудничество с ЕС, така че в това писмо изразих нашето мнение по този въпрос, както и по други регионални теми, обясни той и добави, че такова писмо е изпратил и на министър Захариева.

Външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на коментира, че България постоянно и последователно е изразявала позиция, че преговорите за членство с Турция трябва да продължат. Обсъждахме накратко и новата методология и разширяването, но нека изчакаме предложението на ЕК, отбеляза тя. Преговорите и одобрението на новата методология не трябва да бъдат причина за спиране на текущите процеси като започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, нито забавяне на преговорите с държавите, които вече са в такава процедура.Новата методология трябва да бъде предложена така, че и да не блокира напредъка, който вече е постигнат, коментира тя. Според нея предложението на комисията, което се очаква, като цяло ще бъде в добра посока и в някои случаи би могло да ускори процесите.

Последвайте канала на

Novini.bg
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини