Ще остане ли Румен Томов кмет на Благоевград?

  • 24 януари 2020 07:52

  • 2096
  • 3
Ще остане ли Румен Томов кмет на Благоевград?
© Община Благоевград

Не мисля че се задават предсрочни избори. Решението е в компетенцията на съда. Върховният съд ще реши дали ще има предсрочни избори в града. За мен са гласували 18 000 души и аз нося отговорност. Това заяви в сутрешния блок на БТВ Румен Томов, кмет на Благоевград. 

Припомняме, че Административен съд – Благоевград отмени като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Благоевград, с което е отказала да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, обявен за избран за кмет на Община Благоевград.  Съдът изпраща преписката на Общинска избирателна комисия – Благоевград за ново произнасяне съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в постановения съдебен акт.
Съдът: Трябва да се прекратят правомощията на кмета на Благоевград

Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на Общински съвет (ОбС) – Благоевград, така и ОИК – Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г. Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях.

"Общинската избирателна комисия е независим орган и ще преценят на свое заседание дали оставам кмет", разкри още той. 

"Няма норма в закона, която казва, че в 30-дневен срок трябва да се заличи фирма на избран кмет. Предприел съм действия за прехвърляне. Законодателят е дал този срок за уведомяване за собственост", коментира Томов.

"Аз и моят екип сме спазили закона", заяви кметът на Благоевград. 

"Финансовото положение на града е трагично. Имаме 7 млн. лв кредити. От тях ще получим малка част от правителството. Общите задължения на общината бяха 16 млн. лв., а за 3 месеца управление намалих дълга с 3 млн. лв.", разкри Румен Томов. 

"Има нередности в плащанията за фестивала „Франкофоли“ , Открихме дублирани плащания", завърши кметът на Благоевград. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2096 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Милена

2020.01.24 | 12:24

1

Камбитов и сие продължават мръсната игра . Баста на крадците отивате си завинаги.

2020.04.24 | 23:18

3
syper kradez
Благоевград

2020.01.24 | 21:05

2

А фирмата на Шопова, що не я проверите?

Добави коментар

Водещи новини