Парламентът ще разгледа промени в Закона за автомобилните превози на първо четене

  • 23 януари 2020 07:10

  • 378
  • 0
Парламентът ще разгледа промени в Закона за автомобилните превози на първо четене
© Novini.bg

Парламентът ще разгледа промени в Закона за автомобилните превози на първо четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Измененията са внесени от Министерски съвет. С предлаганите промени в Закона за автомобилните превози се предвижда намаляване на превозвачите, които не отговарят на условията за установяване, т. нар. „пощенски кутии“, както и намаляване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност, чрез създаването на единен публичен таксиметров регистър.

Превозвачите излизат на национален протест на 13 януари

Друга част от промените се отнасят до създаване на условия за ограничаване на възможностите за извършване на нерегламентирани превози и повишаване качеството на извършваната контролна и административнонаказателна дейност. Предмет на законопроекта е и регламентирането на превозите с атракционна цел, както и превозите на повредени пътни превозни средства, т. нар. „Пътна помощ“.

Депутатите ще се занимаят и с помени в Закона за ветеринарномедицинската дейност на второ четене. Предвидените промени касаят прилагането на ефективен официален контрол по отношение на неприложени профилактични ветеринарномедицински мерки, мерки за ликвидиране на възникнали болести и при проследяване на нерегистрирани животновъдни обекти и неидентифицирани животни. Промените са свързани и с облекчаване на режима за регистрация на личните стопанства.

Народните представители ще разгледат и промени в Закона за съдебната власт на второ четене. Със законопроекта се създават помощни атестационни комисии към съдилищата, които да подпомагат работата на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Предложените законодателни изменения предлагат редуциране на предварителното атестиране и намаляване на извънредните атестации, като по този начин видовете атестации се ограничават до такива за несменяемост, периодични и извънредни, но същевременно се търси обективно установяване на действителните квалификации, способности и постижения на съдията.

Народното събрание ще разгледа и ратификацията на Спогодбата за пенсионно осигуряване между правителството на Република България и правителството на Република Азербайджан, подписана на 6 ноември 2019 г. в Баку.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини