Мария Габриел в Давос: Образование, наука и бизнес заедно ще борят климатичните промени

  • 22 януари 2020 14:58

  • 309
  • 5
Мария Габриел в Давос: Образование, наука и бизнес заедно ще борят климатичните промени
©

Българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е на Световния икономически форум в Давос, който тази година е посветен на свързаните с промените в климата рискове и необходимостта от предприемане на още мерки. Съществена част от отговора на тези рискове се съдържа в най-новите научни познания и новаторски изследвания.

На пресконференция заедно с председателя на Европейския съвет за научни изследвания  Мауро Ферари, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова очерта действията и амбициите на Европейската комисия за промяна на европейския изследователски пейзаж чрез още по-силна роля на научноизследователския съвет. С вече финансирани над 9000 изследователи, съветът се превърна във водеща световна организация за най-високо финансиране по процент на подкрепени научни доклади. Освен това 7 от финансираните от съвета спечелиха Нобелова награда. Последната беше само преди няколко месеца – Питър Радклиф спечели наградата за медицина за откритието за приспособимостта на човешките клетки към среда с ниско съдържание на кислород, което може да помогне за лечение на рак, анемия и други.

Мария Габриел разкри в какво трябва да инвестира Европа

„Като предоставяме на нашите умове и таланти научна свобода, те ни помагат да се справим с големите предизвикателства отдолу-нагоре. Изменението на климата е едно от тях. Европейският съвет за научни изследвания доказва това с безброй проекти, насочени към редица аспекти на изменението на климата - от неговите движещи фактори и въздействия до смекчаване и адаптиране“, заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Тя наблегна също, че връзката между учени, изследователи, политици и общество трябва да промени своя курс към по-силно и тясно сътрудничество. „Имаме нови възможности, защото образованието вече е в един ресор с научните изследвания и иновациите. Без младите хора, учителите, институтите, университетите, обществото ни няма как да се справи с предизвикателствата“, заяви българският еврокомисар и очерта трите важни елемента в новата програма „Хоризонт Европа“. На първо място са мисиите, четири от които са пряко свързани с борбата с климатичните промени. Вторият елемент е Европейският иновационен съвет – фабриката на ЕС за т.нар. еднорози, предоставящ подкрепа от идеята до създаването на продукта и откриването на нови пазари, включително за МСП и стартъпи. Трети важен елемент е Европейският институт за иновации и технологии, помагащ на предприятия, образователни и научноизследователски институции да работят заедно.

„Когато образованието, науката и бизнесът работят заедно в една посока, когато търсят общи решения, това е най-солидната база да имаме увереност, че ще се справим с глобално предизвикателство като климатичните промени. Силата на европейския подход е в мисълта за хората, работните места, перспективите пред регионите – тя трябва да остане водеща в действията ни. Имаме още много работа“, заключи българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Novini.bg
309 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
тодо

2020.01.22 | 16:14

1

поредната мижава малка продажна душица.всичко в ущърб на българия....

комсомолец

2020.01.22 | 16:58

2

комсомолката пак с клишетата.

Eeee..

2020.01.22 | 17:59

3

Откога чакахме нова мисъл.Струваше си.

БГ

2020.01.22 | 18:14

4

АМАН ОТ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!ВСЕ БОРЯТ,А НЕГРАМОТНОСТА И ПРЕСТЪПНОСТА РАСТЕ И РАСТЕ!

2020.01.22 | 21:01

5

Бла, бла, бла... дрън, дрън - ярина!

Добави коментар

Водещи новини