Нинова след внасянето на вота на недоверие: Ще се види кой поддържа модела и кой иска промяната

  • 20 януари 2020 14:09

  • 5314
  • 30
© Novini.bg

БСП внесе вота на недоверие срещу правителството в деловодството на Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg. Темата е провал в екополитиката на кабинета "Борисов 3". Конкретните обвинения са водната криза в Перник, мръсния въздух и внесения нелегално от Италия боклук.

Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов – провал в областта на политиката по екология и околна среда, заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне. Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внеси и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха нямаше да се случат. Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир "Тича", или как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч и още много областни и общински центрове, в които има същия проблем. Проблемът е системен, а не да се реши една криза в Перник, посочи Нинова.

Крум Зарков: "Движение 21" подкрепиха инициативата ни за вота на недоверие

По отношение на боклуците, много се съсредоточи вниманието за боклуците от Италия, каза Нинова, като обърна внимание на вноса на отпадъци от трети страни.

За кратко време от около месец напоследък правителството на Борисов получи три европейски наказания. За пръв път може би от своите приятели в Европа българското правителство получава такива удари. България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар. Гледа се в Европа и съда още от 2017 г. Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си за това, заяви лидерът на БСП.

Обръщам се към всички, които искат промяна, свалянето на това правителство и промяна на модела на управление – нека се обединим, защото има теми, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета, а и да изградим алтернативата. Една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки по всяка от трите области. Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безотговорност и корупция. Това може да се промени и то минава през смяна на кабинета "Борисов" и на този модел на управление, подчерта Нинова.

Снимка: Булфото

Попитана дали вотът на недоверие може да мине, Нинова заяви: "Ако всички партии и независимите депутати, които досега са се обявявали за опозиция, го подкрепят, вотът ще мине. Извън това стои въпросът колко са независими независимите или колко зависими са станали, стои въпросът с "Воля" и за евентуални техни договорки с управляващите. Това е част от модела на задкулисието, с който се борим. Като си се обявил за опозиция, си ясна опозиция, като не си, да се знае – кой поддържа този модел и кой иска промяната. Това е още един от резултатите на вота – да се знае ясно в България кой иска свалянето на кабинета "Борисов" и промяна на управлението и кой използва ситуацията за лични или партийни облаги, кой подддържа властта на гърба на екологичния геноцид над българския народ".

Тя уточни, че вотът е от депутатите от 78 от 79 депутати от ПГ на "БСП за България". 79-ят депутатът, който не е подписал мотивите, в момента има здравословни проблеми. По думите ѝ ДПС не са подписали мотивите за вота, тъй като са обясинли, че ще ги обявят от трибуната на Народното събрание по време на дебата. 

БСП се обедини с АБВ за вота на недоверие

По-рано днес БСП обсъдиха в парламента мотивите за заявения вот на недоверие с извънпарламентарните политически сили АБВ и с "Движение 21".

До момента в парламента БСП получи подкрепата единствено на ДПС. Депутатите от "Воля" поискаха време за размисъл, а независимите депутати от "Атака" не уважиха поканата за разговори със социалистите.

Така към момента гласовете срещу правителството са общо 104. Без ПП "Воля" и независимите депутати, вотът няма да бъде успешен.

След като вотът бъде внесен разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие обаче, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители.

При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5314 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
к

2020.01.21 | 18:28

30

Промяна - да се върнем към тройната коалиция ли? Или към Виденовата зима? Или към Беров, към Луканков? Тая нормална ли е?

2020.01.21 | 13:40

29

Vizte gi samo tia gnusni komundelski mutri: razplutata lazkinia Ninova, niskiat pederast Simov, maznoto cerveno kopele Zarkov etc. etc.!

2020.01.20 | 18:28

28

А вие се осарахте 12 г в София може да сте добре а провинцията хората работят за мизерни 500 /600 лв заплати СОФИЯ да не БЪЛГАРИЯ

Не искам

2020.01.20 | 15:16

9

Нито Боко, нито Никовица, нито Шоумени
Искам нови избор , но с нови и чисти млади лица.

ДАНЪКОПЛАТЕЦ

2020.01.20 | 18:24

27

Когато някой иска, трябва и да предложи. Искачо, не искаш ли да знаеш, как комунистите разграбиха и приватизираха? Как ви откраднаха спестяванията и пенсионният фонд?

2020.01.20 | 16:36

16

Лицата да са от бесепето нали,.И.Д.И.О.Т под наем при Кире контрабандата

Нинова

2020.01.20 | 16:04

11

да обясни с прости думи каква промяна носят пак...Щото аз помня от баща си 09,09,1944година с хилядите избити без съд и присъда...Помня и 10,11,1989 с фалиралото "недоносче"-социализЪма и хилядите провалени съдби с ограбен живот точно от тази партия....

2020.01.20 | 18:11

26

Ама и ти!!Каква промяна иска??ПАРИЧНОКРАДЛИВА!!!

безхаберие

2020.01.20 | 17:26

25

Столът на Нинова в БСП се клати. Заради лъжите и истерията прогони много потенциални избиратели. Затова сега си прави лична реклама, за да укрепи партийните си позиции. Не се интересува, че пречи на държавата, като съзнава, че няма шанс. Важното е да е под прожекторите!

progonen ot Lukanov, Videnov i BSP

2020.01.20 | 17:25

24

I kakvo izliza pak!?

V nai tezkia moment, kogato na bedstvashtite hora triabva da se pogne s konkretni i barzi deistvia,

cervenite prestapnici iskat da butnat pravitesltvoto, ta da niama koi da obarne vnimanie na nuzdaeshtoto se ot pomosht i naselenie!

Tova sa gnusnite komuneta, koito misliat samo za Vlast, Pari i Krazbi!

Nishto darzavnicesko v kradlata Ninova! Nishto! Samo neinoto ego!

Basi i prostata selianka!

пази боже, да вземете властта!

2020.01.20 | 17:19

22

Всеки, който е против националните катастрофи ще гласува против този смешен и ненужен вот!

срам и позор

2020.01.20 | 17:21

23

БСП 30 години управляват заедно с ДПС и съсипаха държавата! Заради тях още не можем да догоним запада.

2020.01.20 | 14:37

3

Вотът няма дс мине,БСП ще се обидят и три месеца няма да ходят на работа

2020.01.20 | 16:47

21

Важно е да има заплата,че Импекса открадна парите и на БСП ООД !!

123

2020.01.20 | 16:47

20

Ти и твойта партийка никаква промяна,само смрад носите вие и изчезни ,че много простееш..!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини