Словения, Хърватия и Черна гора се присъединяват към Съвместния център на НАТО за кибер защита

  • 16 януари 2020 14:50

  • 259
  • 0
Словения, Хърватия и Черна гора се присъединяват към Съвместния център на НАТО за кибер защита
© gettyimages

Министерският съвет прие решение за одобряване на Ноти за присъединяване на Република Словения, Република Хърватия и Черна гора и Технически споразумения за принос на Република Финландия и Конфедерация Швейцария към Съвместния център на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за кибер защита (NATO Cooperative Cyber Defence Center of Excellence - CCD CoE) в Талин, Естония, съобщи пресслужбата на кабинета.

Кибер престъпниците вече атакуват компаниите през служители

Присъединяването на тези държави ще допринесе за по-ефективно изпълнение на функциите и задачите на CCD СоЕ, в т.ч. и на предоставяните услуги на CCD СоЕ към страните-членки в областта на разработването на доктрини, идентифициране на поуки от практиката, научноизследователска и развойна дейност, обучение и поддържане на експертен капацитет, подобряване на оперативната съвместимост и способности за кибер отбрана.

България е пълноправен член на CCD СоЕ от 18.06.2019 г., уточняват от МС. Решението предвижда заместник-националният военен представител в Съюзното командване на НАТО по трансформациите в Норфолк, САЩ да бъде упълномощен да подпише за Министерство на отбраната Нотите за присъединяване на Словения, Хърватия и Черна гора и Техническите споразумения за принос на Финландия и Швейцария към CCD СоЕ, като същите ще влязат в сила от датата на тяхното подписване, без последващо утвърждаване, пише в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини