БСП: Имаме ясни и радикални идеи за водния сектор

  • 07 януари 2020 14:35

  • 2032
  • 28
© Novini.bg

Днес Изпълнителното бюро на партията проведе заседание. Обсъдихме мотивите за предстоящия вот на недоверие срещу правителството заради очевидния му провал в областта на околната среда и водите. С тревога констатирахме, че се правят всевъзможни опити дебатът за този жизненоважен въпрос да бъде опорочен. Говори се за заговори, търсят се причини в кой ли не, само и само да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода и че жителите на големите градове дишат замърсен въздух и всичко това се случва заради безхаберие, некомпетентност и корупция. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Novini.bg

,,Само пред този мандат наши представители са поставили темите за въздуха и водата в парламента повече от 60 пъти. Срещнахме половинчати отговори, нежелание да се дискутира честно проблема, а понякога и откровена арогантност. Когато кризата дойде и посред празниците хората останаха на сухо, подходът на властта остана същият. Отказът или неспособността да се реши проблемът, категоричното нежелание на ресорния министър да признае допуснатите грешки при управлението на водния ресурс и конкретно по отношение на яз. "Студена", както и отказът на министър-председателя да отчете очевидните пропуски в правителствената политика в този сектор, водят до търсене на отговорност, а в парламентарната република България отговорност се търси с вот на недоверие", коментира още Зарков.

,,Този ни ход вече дава известни резултати - назначени са проверки на ВиК дружества, на ВЕЦ-ове. Министерството на околната среда и водите най-сетне пуснаха за обществено обсъждане промени в наредбата, засягаща вноса, съхраниението и отчетността на отпадъците. Това, което не се случваше след десетките ни въпроси и часове дебати, започна да се прави след като обявихме вот на недоверие. За съжаление е твърде късно'', каза той.

Социалистите се надяват с вота на недоверие да се сложи край на безобразията

,,Политическа и експертна група работи по мотивите на вота. И другата седмица ще поканим другите партии, за да им представим нашите мотиви. Тук с мен са депутатите Явор Божанков и Атанас Костадинов, членове на Комисията по околната среда и водите", допълни още Зарков.

,,Мотивите ще бъдат обемни, освен проблеми, ще посочим и конкретни решения. Мотивите са пред очите на всеки блъгарски гражданин. При нас функционират една огромна мрежа от кухи фирми, които перат произход на отпадъци. Това е благоприятна среда за криминалния внос на боклук от трети страни. Вече е публично известно, че отпадъци с един код, тръгват от една държава и влизат в България с друг код, смесени битови, болнични, тонер касети и други опасни отпадъци се горят и се третират по незнаен начин. В тях се съдържа цялата Менделеева таблица. Властта отказва информация на журналисти кой, колко и къде внася боклук. В същото време позволява експерименталното му изгаряне. Институциите реагират панически, но не и превантивно. За проблемите с въздуха ни осъди Европа, за вноса за боклук с неясен произход ни информираха медиите. Преди изборите не чухме нищо за безводие. Хората го разбраха по чешмите'', коментира Божанков.

Нинова: Безхаберие и корупция докараха кризите с боклука и водата

,,За да прекратим тези практики, предлагаме и конкретни мерки. У нас боклук се гори, защото има икономическа логика. Трябва да направим изгорянето на гуми и други отпадъци икономически нерентабилно. Целта на този вот е след него всеки български гражданин да живее в по-здравословна и безопасна околна среда'', допълни той.

,,Може би добре знаете каква е разликата между природното бедствие и екологичната катастрофа. Едното е въпреки човек, другото е породено от човешкото безумие. Последните две години управление жънат това, което последните десет години беше посято в околната среда. След 2009 г. много агресивно и настойчиво бяха вменени две задачи на управлението на водите. Първата, за съжаление, е политическа. Там, където беше доминиращото влияние в общините средни и малки на БСП и ДПС да бъде прекратено финансирането за водни проекти, включително и насилственото влизане във водните асоциации'', каза още Костадинов.

Нинова: Държавата ни се превърна в сметище за 10 години

Той обърна внимание, че равитието на общинската инфраструктура за води е била заменена от план за концесии, заеми, от международни финансови институции, декапитализиране на дружествата и приватизация. Последните 10 години България не управлява на басейнов принцип своите води в съотвествие с рамковата директива '', обясни Атанас Костадинов.

,,Всичко това, както отбеляза колегата Зарков, се дъжи на некомпетентност, престъпно бездействие и безхаберие и на трето място от съмнения за корупционни сделки. Така че там, където е нарушен публичният интерес, призванието на политиците е да се намесят и да го разрешат. Ние от БСП имаме ясни и радикални идеи за водния сектор'', завърши Костадинов.

Последвайте канала на

Novini.bg
2032 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
Демократ

2020.01.07 | 18:07

28

Луканов беше ликвидиран много красиво, тези посерковци също си го търсят, защото не се спряха и нямат планове да спрат.

Анонимков

2020.01.07 | 17:40

27

Другарите комуняги пак се рашаваха искат пак да ни дадът светло бъдеще да ни откраднат и гащите само и само да са на власт мръсно комунистическо крадливи лъжливо племе алчно ненаситни всичко да е тяхно мърши долни

Да бе, да

2020.01.07 | 17:16

26

Толкова години бяхте на власт и нищо не направихте за народа Сега е много лесно да лаете

Антируснак

2020.01.07 | 17:12

25

Погледнете физиономията на лайното Зарков. Лъже с абсолютно спокойствие. Той и другите пеераси в БСП са свикнали и цял живот правят само това.

Антируснак

2020.01.07 | 17:00

24

Сещате ли се, че предсрочните избори струват време и пари? Пеерасите в БСП с всичка сила лъжат всеки ден да съборят правителството и така забавят растежа на заплатите и пенсиите. В Румъния Чаушеску и жена му станаха мишени и сега румънците имат по-високи заплати.

Демократ

2020.01.07 | 16:30

23

Чест е, ако някой човек пречука комунист като куче. Всеки комунист с един дъх изрича по 2 лъжи и така денонощно. Комунистите създават много опасна обстановка с непрестанните си лъжи с цел дестабилизация на държавата.

Демократ

2020.01.07 | 14:47

1

Всичките ви "идеи" са радикални и водят до мизерия. Няколко пъти ви пуснахме в управлението и всичките пъти унищожихте държавата. Да ви е..а м...та!

2020.01.07 | 16:22

22

И аз.

До Демокрит

2020.01.07 | 15:22

12

Не си прав!!Дължат на БЪЛГАРИЯ и българите откраднатия 50-годищен труд на един народ!!И обезщетение за това!!

Демократ

2020.01.07 | 14:50

2

Дължите на България репарации за 45 години мизерия, Виденова зима с откраднато и продадено зърно от Добруджа и 2 тройни коалиции. 800 милиарда лева са добро начало, копелета прости и нагли!

Таско Ерменков, 2018 г.:

2020.01.07 | 16:20

21

"Водата в София е отровна, не пийте от нея".

Комунистите още са терористи, но унищожават държавата с лъжи.

k

2020.01.07 | 16:11

20

Помним водния режим в София. Вие тогава държахте милион и половина без вода. Та вие ли имате радикални идеи? Да обявите използването на вода извън закона? Това са вашите идеи, рубладжии безродни.

Тие

2020.01.07 | 15:53

18

когато не са на власт по-нагли от тях няма. Когато са на власт пък побесняват и золумите им край нямат, но ги приписват на други.... Те са само "любов, грижа и благородство"... Нали им се размина съдбата на сем. Чаушеску....

Демократ

2020.01.07 | 16:00

19

Комунист е друга дума за циганин.

Добави коментар

Водещи новини