Румен Овчаров: Някой има интерес от унищожаването на ядрената ни енергетика

  • 28 март 2012 14:07

  • 1320
  • 2
Румен Овчаров: Някой има интерес от унищожаването на ядрената ни енергетика
©

Приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България. Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места.

Това каза в интервю за БНР депутатът от Коалиция за България Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в. Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

"Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на, и на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ", коментира Овчаров.

"Площадката на Белене е специално изграждана за строителство на атомни централи. До голяма степен тази инфраструктура е готова. Знаете, че бяха похарчени сума пари, за да се преведе тази площадка в съответствие с новото строителство и новия проект. Докато площадката в Козлодуй съвсем не е чиста. Тя е изключително комплицирана – там има работещи блокове, има спрени реактори, има хранилище за отработено гориво, има хранилище за радиоактивни отпадъци. Всичкото това трябва да бъде изцяло наново лицензирано. Припомням също, че ние в момента сме на четвъртия етап от лицензирането на един ядрен проект в Белене, т.нар. Утвърждаване на техническия проект. По закон това би трябвало да ни отнеме между 2 и 3 години. За "Белене" това отнема на практика вече 8 години. Помислете си колко време ще отнеме един такъв процес за такава комплицирана площадка като Козлодуй. Моето мнение е, че това няма да е по-малко от 10 години", посочи бившият енергиен министър.

Относно информацията, разпространена от ИТАР-ТАСС, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров каза: "Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1320 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мецата от Мездра

2012.03.29 | 17:21

2
Точно пък тоя Тарикат-Овчар, как изобщо има очи да си отваря устата за "лансиране на руски интереси" !??? Смешник ! Всъщност, може да си го обясним - Бат Бойко и компания секнаха енергийните и парични кранчета на "Овчар и Сие", та сега те газ пикят!!! Ама толкова газ пикаят, че спокойно могат да заместят руските газови доставки :)))
Desi

2012.03.28 | 17:50

1
Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Eдин прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятелите . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00. След регистрацията ще получите имейл на български език с кратки съвети! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук:http://signup.wazzub.info/?lrRef=e5d0f2e7

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини