Александър Йорданов: Македонският език е диалект на българския

  • 21 декември 2019 17:09

  • 1428
  • 4
Александър Йорданов: Македонският език е диалект на българския
© Кадър - Канал 3

Македонският език е диалект на българския литератураен език. В Северна Македония много хора се хранят десетилетия наред със скандалите и пропагандата срещу България. Големият проблем там е, че политиката се смесва с науката.

Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 бившият ни посланик в Северна Македония и настоящ евродепутат Александър ЙордановАлександър ЙордановАлександър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Политик и дипломат, литературен. "Българският език възниква естествено в историята благодарение на дейността на много книжовници. В Северна Македония такова нещо няма. Там комунистическата партия е наредила да се създаде македонски език и това се е случило. Попадал съм на неиздавани книги на един автор Караманов, който през 1943 година пише в романа си "Народът", че разлика между българския и македонския народ няма. Спорът за Гоце Делчев е безумен. Ние говорим за него, защото чирпанлията Пейо Яворов е бил близък с войводата Делчев и пише биографията му. Днес знаем за Гоце Делчев благодарение на тази биография. Как Гоце Делчев ще излее душата си пред българския поет Пейо Яворов, ако е македонец? Ясно е, че българи и македонци сме едно. Това се оспорва само от проводниците на македонизма и коминтерна, защото те живеят и се хранят благодарение на скандалите с България. В България също има нехранимайковци, които са готови да продат държавата си, заради някакви неолиберални глупости", категоричен бе Йорданов. 

Скопски академици: Съществуването на македонския език е факт

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1428 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Некой си

2019.12.21 | 18:31

1

Браво Саше,това бабс ми го знаеше преди 60 години

До простия Некой

2019.12.22 | 01:06

4

Баба ти, преди 60 години е знаела само псевдокомунистически измишльотини !

1948 година, Георги Димитров, по зарлповед от Москва, "начертава" картата на македонизацията на българското население по онези места, където сега се наричат македонци !

кокиче

2019.12.21 | 19:08

3

не бугарския е диалект на македонскию

profesor

2019.12.21 | 18:42

2

Престани да говориш едни и същи тривиални глупости! Направи нещо за парите, които грабиш от пенсионерите! Ние знаем до къде се простира България! Иди си в Шумен и довърши образованието си!

Добави коментар

Водещи новини