МВнР: България работи за свързаността на Западните Балкани с ЕС

  • 19 декември 2019 16:37

  • 265
  • 0
МВнР: България работи за свързаността на Западните Балкани с ЕС
© МВнР

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков подчерта решимостта на България да подпомага икономическото развитие и изграждането на свързаност в региона на Западните Балкани и Източното партньорство по време на среща на правителствените ръководители на държавите-участнички в Централноевропейската инициатива (ЦЕИ).

„Регионът на Балканите и страните от Източното партньорство са все по-свързани като промените са видими – политически, икономически, социални, инфраструктурни. България е решена да подкрепя икономическото развитие и изграждането на необходимата кохезия в страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Трябва да работим повече за постигането на по-голяма синергия между различните формати на сътрудничество, защото много често те си поставят сходни крайни цели“, заяви Петко Дойков, който води българската делегация на срещата в Рим.

Габриел: Западните Балкани остават приоритет

България смята, че Източното партньорство трябва да остане отворена платформа за всички страни-партньори. Сред българските приоритети за сътрудничество са свързаността, развитието на младежта и образованието, контактите между хората, енергийната ефективност, борбата с климатичните промени, мобилността и засилването на върховенството на закона. Заместник-министърът изтъкна и фокуса на българската външна политика върху европейската интеграция на целия регион на Балканите, както и активността на страната ни в този смисъл по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС и по време на председателствата на различни регионални инициативи, сред които „Дунавската стратегия“, Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Заедно с Република Северна Македония страната ни подготвя и докаминството на друг важен форум – Берлинския процес.

Според заместник-министър Дойков европейската интеграция на страните от Западните Балкани няма алтернатива, защото тя ще гарантира мир, стабилност и просперитет на региона. България твърдо подкрепя колкото се може по-бързото начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания. В същото време българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани не е безусловна. „Тя е свързана с изпълнението на предприсъединителните критерии и с увеличаването на предвидимостта в нашето най-близко съседство. В този смисъл страната ни отдава специално внимание на засилването на добросъседските връзки“, заяви Петко Дойков.

Екатерина Захариева: Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не бива да се отлага

В словото си той очерта и значението на ЦЕИ – инициатива, създадена преди 30 години, като форма за регионално сътрудничество в Европа.  Петко Дойков благодари на италианското председателство на ЦЕИ тази година и пожела успех на Черна гора, която ще бъде председател на инициативата през 2020 г. ЦЕИ включва 17 държави – Албания, Черна гора, Беларус, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Полша, България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Италия, Украйна, Молдова. Страната ни е пълноправен член на ЦЕИ от 1 юни 1996 г.

Срещата в Рим бе под надслов „Европейска интеграция, регионално сътрудничество и бизнес възможности“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини