Парламентът удължи срока за изготвяне на Закона за земята

  • 18 декември 2019 14:12

  • 427
  • 1
Парламентът удължи срока за изготвяне на Закона за земята
© Novini.bg

Парламентът удължи срока, в който министърът на земеделието следва да внесе в Министерския съвет проект на закон, уреждащ обществените отношения в земеползването в България. Предлага се срокът отново да бъде удължен с най-малко една година.

Подготовката за новия програмен период - 2021-2027 г., изисква преразглеждане на националното законодателство с цел неговото съобразяване със специфичните цели на новата Обща селскостопанска политика, са мотивите на председателят на земеделската комисия Мария Белова /ГЕРБ/, вносител на предложението.

Парламентът удължи срока за изготвянето на законопроект, уреждащ обществените отношения в земеползването

Затова се налага промяна в решението на Народното събрание от 19 септември 2017 г., като бъде предвидено министърът на земеделието, след необходимото обществено обсъждане, да внесе в МС проект на закон за обществените отношения в отрасъла, който да е изготвен на базата на вече представените Анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и Стратегия за управление и развитие на поземлената собственост в България.

Предлага се срокът да се обвърже с приемането на новата селскостопанска рамка, но тя няма нищо общо с фундаменталните закони на страните-членки, в които се уреждат обществените поземлени отношения, коментира Бюрхан Абазов /ДПС/.
Александър Сабанов /ПГ на "Обединени патриоти"/ заяви, че промените ще позволят да бъде запазен действащият ограничителен режим по отношение продажбата на земеделска земя на чужди граждани.

Парламентът одобри 10 млн. лева за увеличение на заплатите в сектор "Земеделие"

На практика прекратяваме арендните договори, как така, как по-нататък те ще бъдат уредени, попита Светла Бъчварова от левицата. БСП, все пак, подчерта тя, е за удължаване на срока, но е против перспективата този законопроект да стане факт през 2020 г т.е. извън пределите на това НС. Искаме стратегия за поземлените отношения, а не стратегически план, посочи депутатът. Според "БСП за България" управляващите прехвърлят "горещия картоф" на тези, които ще управляват след тях.

Предлагат ни събрани съчинения от техни законопроекти, заключи Бъчварова.

Последвайте канала на

БТА
427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.18 | 15:29

1

НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ВИ СТИГНЕ ВРЕМЕТО???СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКА СЕ ДВИЖАТ ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО ЗА ВАС.ТАКА БЪРЗО ЩЕ ВИ ИЗТЕЧЕ ВРЕМЕТО.

Добави коментар

Водещи новини