Парламентът одобри 10 млн. лева за увеличение на заплатите в сектор "Земеделие"

  • 05 декември 2019 14:45

  • 621
  • 0
Парламентът одобри 10 млн. лева за увеличение на заплатите в сектор "Земеделие"
© Novini.bg

Депутатите гласуваха на второ четене бюджета за Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ за 2020 г. и одобриха 10 млн. лева повече за персонал за увеличение на заплатите в сектора. Така предвидените средства за персонал нараснаха от 118 на 128 млн. лева.

От БСП и ДПС обърнаха внимание, че Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Селскостопанската академия и "Напоителни системи" са хронично недофинансирани, което е опасно.

Депутатите удължиха работното си време до приемането на второ четене на Бюджет 2020

Затова от ДПС поискаха 20 млн. лева увеличение на бюджета на МЗХГ, по-специално - 15 млн. за увеличаване на заплатите в сектора, за да има 15-процентно увеличение на възнагражденията, 3 млн. - за Селскостопанска академия, и 2 млн. лева - за "Напоителни системи", но предложението не беше прието. От левицата пък настояваха за 25 млн. лева повече, в това число - и за увеличение на фонд "Работна заплата", но предложението също не намери подкрепа в пленарната зала.

Светла Бъчварова от левицата отбеляза, че вчера заетите в БАБХ са протестирали, тъй като средната заплата в агенцията е 860 лева и тя не е променяна с години. Не по-леко е положението в Изпълнителната агенция "Борба с градушките", реформа там няма, средната работна заплата е 608 лева, посочи тя. Бъчварова благодари за подкрепеното предложение на ГЕРБ за увеличение на средствата за работни заплати от 118 на 128 млн. лева, но отбеляза, че въпросът с дисбалансите в министерството няма да се реши. По думите й това е рутинно увеличение на заплатите с 10 процента, което е във всички сектори на икономиката.

Парламентът одобри бюджета на Министерство на културата за 2020 г.

Бюрхан Абазов /ДПС/ коментира, че бюджетът в МЗХГ е същият като миналата година. Това, което се предлага, е една вътрешна трансформация на 10 млн. лева с цел да се увеличат заплатите в сектора, но те са предварително похарчени и едва ли ще се стигне до реално увеличаване на възнагражденията, защото ще отидат да запушат едни стари дупки, посочи той. По думите му не може в 21-ви век един ветеринарен лекар да е със заплата от 800-900 лева и да му се възлагат ангажименти да се грижи всички български граждани да получават безопасна храна. Освен това работата на терен с епизоотиите не се заплаща на ветеринарните лекари, посочи Абазов.

Депутатите продължават второто четене на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини