Росен Желязков: Поставили сме си за цел в този мандат на НС да имаме изцяло нов Закон за движение по пътищата

  • 18 декември 2019 13:27

  • 315
  • 1
Росен Желязков: Поставили сме си за цел в този мандат на НС  да имаме изцяло нов Закон за движение по пътищата
© Булфото (архив)

Амбицията ни е в този мандат на парламента да имаме изцяло нов Закон за движение по пътищата. А дотогава се предлагат някои изменения на сега действащия закон.

Това каза след пред журналисти след правителственото заседание министърът на транспорта Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. "Новият Закон за движение по пътищата ще има за цел да обедини разпокъсаната правна уредба. Друга цел е да се създадат ясни и непротиворечиви правила, с което по един интегриран и системен начин институциите, които са отговорни за прилагането на политиките за безопасността на движението, водени от подхода – визия 0, да си взаимодействат и съдействат за налагането на всички политики за намаляването на ПТП и травматизма, свързан с тях. Проектът следва да регулира обществените отношения, свързани с безопасността на движение по пътищата“, разкри Желязков.

Започва мащабна операция на МВР заради зачестилите катастрофи

Той коментира и проекта на решение за одобряване на проектозакон за изменение и допълнение на автомобилните превози. "Проектозаконът е в резултат на няколкомесечна работа с бранша. Беше постигнато взаимно съгласие по отношение на мерките, които трябва да се предприемат за регулиране на дейността с автомобилните превози и същите да бъдат внесени в Народното събрание. Това е съществената част от исканията на автобусните превозвачи. С това правителството изпълни своя ангажимент и тези дни законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание. Предложенията, които са приети от кабинета, са следните: намаляване на превозвачите, които не отговарят на условията за установяване, като това е ефективната борба с т. нар. пощенски кутии. Намаляване административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност чрез създаване на единен публичен таксиметров регистър. Ограничаване на възможността за извършване на нерегламентирани превози. Повишаване качеството на извършваната контролна и административно-наказателна дейност. Регламентиране на превози с атракционна цел. Регламентиране превозите на повредени пътни-превозни средства. Регламентиране на правилата за движение по пътищата с индивидуални електрически превозни средства чрез промяна в Закона за движение по пътищата", добави Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи заплашиха с ефективни протести

Последвайте канала на

Филип Епитропов
315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.18 | 13:41

1

А ПОРАДИ КАКВА ПРИЧИНА СТЕ СИ ПОСТАВИЛИ ЗА ЦЕЛ ДА ИМАТЕ НОВ ЗАКОН БЕЗ ДА ПИТАТЕ ОБЩЕСТВОТО ДАЛИ Е НУЖЕН?

Добави коментар

Водещи новини