България е отличник в борбата с контрабандата на цигари в ЕС - делът на цигарите без бандерол спаднал до 3,3%

  • 18 декември 2019 12:22

  • 466
  • 0
© Агенция Митници (архив)

3,3 на сто е контрабандата за 3-тото тримесечие на 2019 г. Това е с 2 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година и рекорд за най-ниска контрабанда, отчитат официалните данни от представително проучване.

Резултатите бяха представени на специално събитие в столичен хотел, на което присъстваха представители от тютюневия бранш, правителството, депутати, неправителствения сектор. Сред официалните лица бяха вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов. Инициативата "Срещу незаконната търговия" е на няколко компании за тютюневи изделия на българския пазар. Чрез събиране на празни кутии е направен анализ в 20 града с общо население над 43 000 жители. Отчита се, че градовете с най-сериозна контрабанда са Монтана, Свиленград, Кюстендил, Дупница, Димитровград и Сандански. За първи път обаче има два града - Габрово и Ямбол, които са с нулево потребление на контрабандани цигари и не е открита нито една кутия, която да не е предназначена за българския пазар. Най-големият удар срещу незаконните цигари е бил направена при разбиването на фабриката в село Труд и представителите на цигарените компании благодариха на МВР за добрата работа при пресичането на контрабандата у нас. "Резултатите от изследването са много добри и може да се каже, че България е отличник в борбата с контрабандата на цигари, като по този начин защитава българската и европейската позиция в незаконната търговия", добавиха представителите на тютюневия бранш. 

Разбиха фабрика за нелегални цигари в пловдивско село

"Тази година постигнахме общ успех. Трябва да продължим да работим все така и да постигаме такива отлични резултати", обяви от своя страна министър Маринов. "Ясно се очертават проблемните зони и откъде идват проблемите при контрабандата на цигари. Това са пограничните градове и мисля, че предриемаме ефективни мерки за справянето и ограничаването на контрабандата. Стигнали сме почти до кота нула на контрабандата и това за мен е проблем, защото сега всяко едно покачване ще се приема като отстъпление от постигнатите резултати. Искам да пожелая здраве и успех на всички през новата година, защото трябва да се заредим с енергия за новите предизвикателства, които ни очакват през 2020 година", добави още Младен Маринов.

"Искам да благодаря на тютюневите производители за добрите думи към нас. Това показва, че работим добре", заяви Георги Костов. "Брутните приходи в хазната от акцизите на тютютениви изделия са над 2,5 млрд. лева. Това е 7,7 на сто ръст в сравнение с миналата година. Това са 150 млн. лева повече от предвидените в бюджета. Сумата е добра и ни задължава другата година тя да продължи да расте. Нашата агенция не би могла да се справи сама в борбата с контрабандата на цигари. Всички органи на държавата и представителите на тютюневия бранш трябва да застенем непоклатими в борбата срещу тази порочна практика. Не трябва да забравяме и подкрепата на правителството лично в лицето на премиера на Бойко Борисов. Трябва да продължим да развиваме този модел на единна борба. Ние имаме решимост и желание да продължим заедно да противодействаме на незаконнта търговия на цигари", категоричен бе директорът на Агенция "Митници".  

Спипаха кола, пълна с контрабандни цигари

Емил Димитров - Ревизоро, зам.-председател на комисията по бюджет и финанси пък изтъкна, че цените на тютюневите изделия е трябвало да се повишат. По думите му увеличението е трябвало да се случва с по малко всяка година, за да няма шоков ръст в цената след няколко години. ‌"Следващата година е предизборна, тогава реформи не се правят", коментира той и призова: "Моля ви, търсете ги тия нелегални фабрики за цигари". 

На дискусията беше обърнато внимание, че органите на реда трябва да засилят и разследванията за контрабандата на горива.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини