Депутатите въведоха патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи

  • 18 декември 2019 11:16

  • 1309
  • 1
Депутатите въведоха патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи
© Novini.bg

Депутатите въведоха патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи. Такова решение взеха народните представители след като приеха предложение между двете четения на преходните и заключителни разпоредби на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се изменя Законът за местните данъци и такси.

Предложението бе направено от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. То предвижда от 2020 г. патентният данък за стая за местата за настаняване с не повече от 20 стаи да бъде от 25 до 250 лв. Предложението предвижда още размерът на данъка да се определя за стая според местонахождението на обекта.

Ето кои са окончателно променените данъчни закони

Текстовете предвиждат още за 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, да се прилага размерът на патентния данък. Той ще бъде определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване на не повече от 20 стаи, категоризирани с една или две звезди.

Измененията в Данъчния-осигурителен процесуален кодекс са в съответствие с европейска директива. Със законопроекта се въвежда механизъм за предоставяне на информация за трансгранични данъчни схеми, при които съществува потенциален риск от избягване на данъчно облагане и за автоматичния обмен на информация за тези схеми между държавите членки, отбелязва "Фокус".

Валери Симеонов: Клевета е, че съм в конфликт на интереси

Последвайте канала на

Novini.bg
1309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Обективен

2019.12.18 | 13:13

1

Тук държавата иска да обложи тия които взимат пари чрез разните букинг платформи, което не е лошо... Всички трябва да плащаме данъци, колкото и да е неприятно :)

Добави коментар

Водещи новини