Парламентът ратифицира договора за финансиране на интерконектора с Гърция

  • 06 декември 2019 11:12

  • 309
  • 0
Парламентът ратифицира договора за финансиране на интерконектора с Гърция
© Getty Images/Guliver

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение с Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД за финансиране на проект "Междусистемна газова връзка Гърция - България".

Ратифицирането на гаранционното споразумение е предварително условие за усвояване на средствата от заема от ЕИБ в размер на 109.9 млн. евро. Срокът за усвояване е три години, седем години е гратисният период по отношение на главницата и срокът за погасяване на кредита е 25 години. По отношение на лихвата - лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му като може да е плаващ или фиксиран.

Румен Петков: На строителната площадка на интерконектора между България и Гърция никой не работи

Междусистемната газова връзка пряко ще свързва националните газопреносни мрежи на Гърция и България и ще осигурява връзка с газопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline). Осигурявайки достъп до алтернативни източници на природен газ, проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България е ключов за гарантиране на енергийната сигурност както в България, така и в целия район на Югоизточна Европа, се посочва в мотивите.

Ратификацията на гаранционното споразумение беше единодушно подкрепена на първо и второ четене от политическите сили в парламента.

Таско Ерменков от левицата заяви, че "БСП за България" ще подкрепи тази ратификация, защото в нея за първи път вижда една практическа стъпка за диверсификация не само на трасета, но и на източници на природен газ. Той обаче изрази силно притеснение, че започваме да буксуваме в другите проекти. Ерменков припомни информацията от вчера, че Русия е недоволна от скоростта, с която се движи Балкански поток и може да разгледа варианти за заобикаляне на България, което, по думите му, ще е катастрофа за нашата транзитна мрежа. Проучванията в района на "Хан Аспарух" нещо забуксуваха и са с неясно бъдеще, коментира още той.

Премиерът: Интерконекторът Гърция-България е приоритет на кабинета

БТА
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини