Румен Радев: Дебатът за конституционни промени отговаря на стремежа за върховенство на закона

  • 17 декември 2019 18:43

  • 724
  • 6
Румен Радев: Дебатът за конституционни промени отговаря на стремежа за върховенство на закона
© Прессекретариат на държавния глава

Дебатът за необходимостта от конституционни промени е във връзка със стремежа България да се развива като демократична, правова и социална европейска държава, да се гарантира върховенство на закона, разделение на властите и достойно бъдеще на гражданите. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на проведения днес на „Дондуков“ 2 Правен съвет към президента, в който участие взеха и представители на академичната общност.

Заседанието на Съвета поставя началото на обявения от президента широк обществен дебат за необходимостта от конституционни промени.

Конституционният модел на прокуратурата, правното положение на главния прокурор в съдебната власт, механизмът за разследване на главния прокурор в предложения от Министерския съвет законопроект, както и възможността за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, бяха сред акцентите на дискусията.

Държавният глава подчерта необходимостта от реална отчетност и прозрачност в работата на институциите и особено по отношение на съда, следствието и прокуратурата. Това конституционно задължение не може да бъде изпълнено само с един отчетен доклад пред Народното събрание.

Румен Радев освободи Сотир Цацаров като главен прокурор

Повдигнат беше и въпросът за тежестта на правомощията на държавния глава при назначаването на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

Мнозинството от участниците в дискусията определиха инициативата на държавния глава като навременна и общественозначима, откроиха необходимостта от прецизиране на текстове в Конституцията, Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс, Наказателния кодекс. Беше споделено мнение, че изходът от започващите консултации трябва да остане отворен до завършването им.

В дискусията взеха участие членовете на Правния съвет към президента, както и проф. Пламен Киров, проф. Веселин Вучков, проф. Петя Шопова, проф. Георги Близнашки, проф. Янаки Стоилов, проф. Йонко Кунчев, доц. Даниела Дончева, доц. Атанас Славов, Росен Димов, Росен Карадимов и Емануил Йорданов.

Последвайте канала на

Novini.bg
724 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Манев

2019.12.18 | 12:46

6

Цялото ви поведение навява само огромен ламтеж за власт, която няма основание да получите. Да бяхте си стояли в казармата, там ви е мястото.

2019.12.17 | 22:46

5

Цървул

2019.12.17 | 20:33

4

РУМЕН РАДЕВ ЩЕ БЪДЕ ИМПИЧНАТ

MILIONCEV

2019.12.17 | 20:25

3

KAUN. PROST KAUN. I EDNA BURGASA BASH SHEVRANTIA S TAPIA. DOKUMENTIRANA, S LICENZ.

Zv.

2019.12.17 | 20:09

1

Драпаш за повече власт

2019.12.17 | 20:17

2

Ряпа

Добави коментар

Водещи новини