Радев: Успя ли проектът, заложен в Конституцията, да изгради демократична, правова и социална държава?

  • 17 декември 2019 15:20

  • 1399
  • 16
© Булфото (архив)

Благодаря, че се отзовахте на поканата за днешното разширено заседание на Правния съвет. Поводът е обществено известен – моето решение да инициирам широк обществен дебат за конституционния модел на българската Прокуратура в съдебната власт.

Това бяха встъпителни думи на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на срещата с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност за необходимостта от промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на Президентството. "Тук очаквам да чуя вашето мнение по широк кръг от въпроси. Най-належащият е вашето мнение за предложения законопроект от Министерския съвет, доколко според вас той е целесъобразен, ефективен, има ли противоречия с Конституцията, ще може ли предложеният модел да работи рационално. Можем да разширим дебата в по-широк обхват. Това е структурата и ефективността на ВСС, самият модел на прокуратурата, самият модел на Съдебната власт. Защото, вие знаете по-добре от мен, от пет поправки в Конституцията четири са в Глава „Съдебна власт“. За да се събираме пак днес, хубаво е да има един анализ, доколко ефективно с тези поправки днес функционира съдебната власт. Искам да разширим този дебат, да включим тук и правата на гражданите – как можем да ги засилим, как можем да засилим тяхното участие, контрола върху управлението, върху обществените процеси, още в обръщението си към парламента споменах за евентуалното въвеждане на индивидуалната конституционна жалба в нашата Конституция", добави още президентът.

Започват консултациите при президента за необходимостта от промени в Конституцията

"Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази Конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност. Но в същото време ние не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв – какви са причините, имаме ли системен проблем?", попита Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Радев подписа указ за назначаването на Гешев и обяви, че започва дебат за промени в Конституцията

"Затова оттук произтича и самият дебат, който искам да отворим. Първо – трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме – защо и в какъв обхват? Затова много се радвам на вашето присъствие тук. Аз лично, като държавен глава, съм отговорен към всички тези въпроси, защото те са на дневен ред на нашето общество и те искат отговор. Затова е и моята първа среща с вас, за да можем да дебатираме свободно по тези теми, които стоят на дневен ред. За мен това е фундаментален въпрос. От него зависи дали България ще се развива като модерна демократична европейска държава, дали ще гарантираме истинско върховенство на закона, истинско разделение на властите и истински права на българските граждани за тяхното достойно бъдеще", заяви държавният глава.

Филип Епитропов
1399 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Лъв

2019.12.17 | 16:04

2

Браво на Президента на Родната ни! Но една птичка пролет не прави... Има милиони българи, които продават България за стотинки всеки ден! Дано се осъзнаят! Българин да се наричам първа радост е за мене!

Ти правилно на

2019.12.17 | 18:09

16

български не можеш да пишеш, тръгнал си да пишеш мъдрости.....лумпен.

2019.12.17 | 17:33

15

Откъде реши, че позитанците и .И.Д.И.О.Т ът ПОД НАЕМ НА КИРЕ КОНТРАБАНДАТА са българи???

2019.12.17 | 16:14

6

И ЗА БАЩА МИИИИ

к

2019.12.17 | 16:09

3

Странна мисъл. Като знаеш, че самия старшинка на държавицата ни е назначен лично от Решетников и избутан на първа линия от червените рубладжии родоотстъпници. Крадеца вика дръжте крадеца.

Не, Румба,

2019.12.17 | 17:30

14

седесарската конституция е анти-народна и защитава костовизма. Иначе как Банкянският бивол дето съсипа Големия шлем ще е на свобода. В друга неседесарска държава щеше да гние в затвора, а Костов да е увиснал да въжето за геноцид над българския етнос.

тцтц

2019.12.17 | 16:22

11

Ех как му се радвахме на оня педал роската , ма кат не го искат!

Майка ти искаме

2019.12.17 | 17:03

13

Щи платим със сирене и кашкавал, да имаш нещо на коледната софра.

А бе Чехльо

2019.12.17 | 17:01

12

Големи политици се извъдихте с баджанака ти "Дългият чалгар". Взимайте си "Де. и общата" и си намерете друга държава, по-демократична! Хахааха

Зелен Резидентски Чорап

2019.12.17 | 15:49

1

Мунчо Тъпото се опитва да мисли. . .
Много трудна работа, за един безроден шапкар, продал душата си копейки.

Аз

2019.12.17 | 16:20

10

Как Конституция, създадена и приета на практика само от БКП (по-късно преименувана на БСП) и ДПС, може да демократична и правова държава?! За социална - няма и помен! С въвеждането на феодален десятък от тройната коалиция - ясно е, че няма как да се направи социална държава!

2019.12.17 | 16:17

9

Бастун

уууу

2019.12.17 | 16:15

8

РАДКЕ, хващай Грипена и при решетников ....жена ти, има по големи топки от теб....

2019.12.17 | 16:15

7

Че то мисленето не е за всеки

Вал

2019.12.17 | 16:10

4

Че тая конституция е приета, когато БСП-туууу имаше мнозинство, квое реве сега срещу нея, баси фуражката.

2019.12.17 | 16:13

5

като вдовица заааа

Добави коментар

Водещи новини