Захариева: България е готова да увеличи приема на виетнамски студенти и специализанти

  • 16 декември 2019 16:51

  • 333
  • 1
Захариева: България е готова да увеличи приема на виетнамски студенти и специализанти
© МВнР

България е готова да приеме повече виетнамски студенти и специализанти. Нашето висше образование е познато във вашата страна със своето качество, много виетнамски граждани са получили български дипломи и сега заемат важни постове в държавната администрация и бизнеса.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред виетнамския си колега - вицепремиерът и министър на външните работи на Социалистическа република Виетнам Фам Бин Мин. В следващите месеци България очаква да бъде финализирано Споразумение за сътрудничество в областта на образованието за периода 2019-2022 година, което увеличава броя на стипендиите за виетнамски студенти в България, дава възможност и за осъществяване на краткосрочни специализации. Готова за подписване е и Програма за културно сътрудничество за периода 2020-2021 г.

Индия се интересува от сътрудничество с България не само в киното, но и в медицината и космическите изследвания

“Поздравявам Виетнам за избирането за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2020-2021 година, както и за поемането на председателството на  Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Може да разчитате на нашата подкрепа”, заяви Захариева. Тя приветства и сключените тази година споразумения между ЕС и Виетнам за свободна търговия и за защита на инвестициите. “Още си спомням визитата си във вашата страна. Вие бяхте председател на Съвета на ЕС. Предният път ви помолих за помощ за сключването на споразуменията с ЕС, за което ви благодаря”, каза министър Фам Бин Мин.

България и Тайланд подписаха споразумение за безвизови пътувания с дипломатически и служебни паспорти

Срещата между двамата вицепремиери се провежда в навечерието на отбелязването през 2020 г. на 70-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Азиатската страна е сред икономиките с най-бърз темп на развитие в региона и света.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нафърфорий

2019.12.16 | 18:12

1

Има нужда от виетнамски студенти че много луканка има по улиците. :)

Добави коментар

Водещи новини