Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Словакия - Испания

Радев и Великият магистър на Малтийския орден откриха апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда

13 декември 2019 14:32

Радев и Великият магистър на Малтийския орден откриха апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда
© Прессекретариат на държавния глава
470 1

Българският държавен глава Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето откриха в София първия по рода си у нас високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Оборудването е осигурено и инсталирано в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“ от посолството на Суверенния Малтийски орден у нас. Техниката беше открита в рамките на държавното посещение на Великия магистър, който е у нас по покана на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Повече от 1000 години Суверенният Малтийски орден се грижи за подпомагане на деца в нужда и това е сърцевината на мисията ни още от основаването му, заяви фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Той посочи, че целта на Суверенния Малтийски орден е да „лекува болестта и да облекчава болката на страдащите“ във всички 120 държави, с които Суверенният Малтийски орден поддържа отношения. Надявам се много деца да оздравеят и да се чувстват добре след рехабилитацията с новата апаратура, която даряваме сега, заяви още Великият магистър.

Днес имаме възможност да видим част от благородния принос, който Суверенният малтийски орден има с дарителските си инициативи в България, заяви Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава допълни, че с доставения апарат българските деца ще имат възможност за рехабилитация във виртуална среда с високоефективни методи. Президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и управителят на болницата „Света София“ доц. Иван Чавдаров изказаха признателност за дарението. С първия за България такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни доц. Иван Чавдаров.

В лечебното заведение вече функционират високотехнологични апарати за рехабилитация, които са дарени от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на президента. Благодарение на хилядите дарители кампанията е осигурила апаратура за робот-асистирана рехабилитация, за проследяване и анализиране на движенията, както и робот за обучение в реално ходене по различни повърхности. С подпомагане от „Българската Коледа“ и заедно с ръководството на болница „Св. София“ ще бъде създадена високотехнологична зала, в която новото оборудване за рехабилитация да функционира пълноценно.

Патриарх Неофит прие Великия магистър на Малтийския орден

„Проектът вече е готов и се надявам със съдействието на Столичната община и Министерството на здравеопазването той да се реализира“, заяви президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и посочи, че и в рамките на настоящата кампания на „Българската Коледа“ лечебното заведение ще бъде отново подпомогнато с модерно оборудване. Доц. Чавдаров заяви, че с даренията от кампанията е доставена скъпа апаратура, която болниците не могат да си позволят, и са спестени много средства за лечението на деца, чиято рехабилитация преди е извършвана в чужбина.

В рамките на визитата на Великия магистър у нас Суверенният Малтийски орден ще дари и ехограф в столична болница за лечение по белодробни болести, както и линейка за болницата в Дупница. Държавното посещение отбелязва 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден. Един от най-древните християнски ордени осъществява благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят, а у нас е организирал над 350 различни инициативи в над 107 населени места от 2005 година досега.

Радина Лазарова
470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.13 | 16:27

1

Барабар петко с мъжете

Добави коментар

Водещи новини