Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство

  • 11 декември 2019 18:21

  • 22470
  • 49
Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство
© Кадър: БТВ

За мен процедурата по избор на независим главен прокурор не се покрива с представите ми за законодателен процес. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката на въздействие? Този проблем за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от десет години, но едва сега, когато г-н Борисов е в залеза на своето управление, той излиза и дава решение в рамките на двайсет минути. Това сподели за предаването ''Лице в лице'' по bTV президентът на България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

,,С интерес ще следя дебатите в Народното събрание и за мен е интересно какво мислят българските народни представители по този законопроект и дали не влиза в колизия с Конституцията. Какво е тяхното мнение, че се въвежда една нова мощна фигура, която не е регламентирана в Конституцията? Ако този нов независим главен прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор? Виждате, че проблемът е много дълбок. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, за нови правила и еволюция на политическата култура, а това е непосилна задача за един презрял етап от управлението'', коментира още държавният глава.

Независим експерт ще разследва главния прокурор

,,Защо да правя партия? Може би г-н Борисов не е стигнал до чл. 164, където пише, че президентът има инициативата да внася промени в Конституцията. Моята мотивация за такива промени не е функция от намеренията на партия ГЕРБ. За тях очевидно общественото мнение няма значение. Но дебат по този въпрос ще има и в него няма как да разграничим прокуратурата от цялата правосъдна система. Във времена, в които разделението на властите се изпразва от съдържание, когато парламентът приема лобистки закони, когато правителството харчи на тъмно милиарди излишъци, когато се шири безнаказаност на престъпност и корупция, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции, защото не бива да позволяваме да има паралелна власт'', сподели президентът Радев.

,,Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците да живеят само от заплатата си. За целта трябва да бъде наложена непримиримостта на гражданите да искат институциите да работят в тяхна полза, да бъде наложена свобода на медиите и разследващите журналисти и не на последно място трябва да бъдат наложени силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ. Затова са важни тези промени в Конституцията, те са комплексни. Само по този начин ще има законност и справедливост'', обясни той.

,,Не говоря черногледо, а амбициозно. Факт е, че сме изостанали много от другите източноевропейски държави. Ако не кажем къде са проблемите, със самодоволство няма да ги решим. Така че това моето е реализъм, защото не искам България да катастрофира от самодоволство'', отбеляза държавният глава.

Радев подписа указ за назначаването на Гешев и обяви, че започва дебат за промени в Конституцията

,,Не подписах указа за Иван Гешев, защото нямаше състезателна процедура. Трябва да има конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност и това важи във всяка една сфера, не само за избора на главен прокурор. Трябва да си задаваме въпроса как строим, как обучаваме децата си... от тези неща зависи начинът ни на живот. А изборът на нов главен прокурор не е нещо абстрактно. Начина на вземане на решения има пряко влияние върху нас, защото ние сме страна с ограничени ресурси - природни, икономически, финансови и демографски. Така че очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява да се спазва законът. Иначе за мен въобще не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда'', подчерта още той.

,,Полковник Георги Гешев има дълга кариера в НСО - много преди брат му да влезе в прокурорските среди и да стане главен прокурор. Той беше назначен като ръководител на моята пряка охрана и аз съм с отлични впечатления от него, тъй като той е един прекрасен професионалист и човек. Но също така искам да отбележа, че той отдавна не е част от моята пряка охрана. А Иван Гешев беше в президентството, защото такава е процедурата, при мен - просто провеждам беседа с кандидатите'', разясни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

,,Не трябва да се съобразяваме със заплахите на г-н Путин, трябва да се съобразяваме с нашите амбиции. Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчетат - това забавяне си има цена. Българите с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. Трябва да видим какъв е планът за изплащането и връщането на тези пари'', коментира президентът темата и с ''Турски поток''.

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

По отношение на повишения кредитен рейтинг на България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на сподели, че подобни измервания не демонстрират икономическата сила на дадена страна, а възможностите ѝ за покриване на дълговите задължения.

,,Когато премиерът Борисов с охота и възторг чете тези листчета на рейтинговите агенции, аз мисля, че би трябвало неговите подчинени да му кажат, че на сайтовете на Министерство на финансите, на НСИ има историята за много години назад. И ако се върнем назад, да – ние получихме кредитен рейтинг 3 пъти ''B'', което е наистина добре. Но ние сме имали кредитен рейтинг 3 пъти ''В'', но плюс, а това е много важно, знаете ли кога? 2006-2008 г., а тогава кой беше на власт – Тройната коалиция. След това плюсчето изчезва и ние започваме да си понижаваме кредитния рейтинг и сега ние възстановяваме рейтинга от 2013 г. Борбата е дълга. Премиерът Борисов това го дава като огромно постижение. Наистина ние снижаваме брутния държавен дълг, само че откъде тръгваме? 2009 г., когато той поема управлението, този брутен държавен дълг е бил по-малък от 10 милиарда. След това расте и 2016 г. той нараства три пъти в неговото управление. И сега плавно намалява и отива някъде на 23 милиарда. Т.е. днес излиза, че Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов, където този дълг е набъбнал три пъти. Да, правителството полага усилия, но това трябва да става с подобряване на бизнес средата. И според мен най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието и благосъстоянието на гражданите'', разясни президентът.

,,Трябва да се отнесем с цялата сериозност на такова намерение, което е ясен знак от Департамента на САЩ, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта. Тоест ние влизаме в групата на такива държави като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия, Русия, Китай, Камбоджа... това е имиджова щета за нашата страна. Не искам да се заблужадаваме, никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън'', заяви президентът по повод решението на САЩ да изпратят координатори, които да следят до каква степен България се справя в борбата с корупцията и доколко е гарантирана свободата на медиите.

,,Ако кабинетът беше закупил ''Грипен'' по начина, по който закупи Ф-16, пак щях да съм същия върл противник. Това, което залагах като ръководител на тази група за Военновъздушните сили, е прозрачен, конкурентен и открит процес, която да избере най-доброто съотношение между качество и цена. За мен типът самолет няма значение, но българското правителството погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добрите условия'', коментира Радев процедурата по закупуване на нов военен изтребител за нуждите на Българската армия.

На въпрос за руския шпионаж у нас президентът отговори, че няма да коментира докладите и действията на специалните служби, но подчерта, че България трябва да защитава своя суверенитет, независимо на каква цена.

Последвайте канала на

Novini.bg
22470 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
?

2019.12.11 | 18:27

1

Може ли фатмак без глава да е глава на държавата?

Реалист

2019.12.11 | 18:36

5

В родната България всичко може.....:-) След като един келнер като Славчо Христов стана банкер и собственик на банка.....

БКП помияр

2019.12.11 | 18:29

2

Ще залезеш и ти бсп/бкп Подлого имай търпение дори това да бъде и след още един мандат ще те истърпим подлого

2019.12.11 | 18:33

3

Някои де били, че не са го разбрали? Президентът показа с думи и мимика, че е силен мъж, но няма да падне чак до пожарникарска стълба.

2019.12.11 | 19:18

10

Ау, специалисът по тъпотия е тук, еталонът. Говори, говори чиче!

чичо

2019.12.11 | 19:17

9

Намека ти е толкова тъп колкото и автора, той е паднал още в момента когато се е съгласил да стане президент, работа за човек с ум в главата а не глава пълна с военния устав.

2019.12.11 | 18:35

4

От 681 насам колко пъти изчезваме от картата,ако го разхвърляме средно............?????????????? Наближава ли ??? Няма хора-няма общество и няма мнение и няма кой да Ви чуе........колкото и да сте прав........

Веселин

2019.12.11 | 18:37

6

Най големия кавал в бг си ти, румба. То тъпия бойко е по умен от теб. Кавал....

Зелен Резидентски Чорап

2019.12.11 | 18:49

7


Мунчо Тъпото пак се изходи, като биволица на мегдан.
Руският агент не го свърта от злоба и завист.

2019.12.11 | 19:07

8

g-n radev badete po tocen samodovolstvoto e vav grobarskite prestapnici i vav tiah sa parite i te ot tova zadovolstvo zatrivat balgaria vav narodat niama samodovolstvo toi e beden i bezobidem

2019.12.11 | 19:24

11

Fuck you off you son of a bitch, you red garbage!

2019.12.11 | 19:29

12

Румба ти ще свършеш.Бойко няма да свърше,щее премиер точно още 4 мандата.Помни ми думата и после ще бъде Председател на ЕС колкото и да не висе иска.Защото ми то няма друг кой за премиер .Кажи кой де ?

2019.12.11 | 19:37

13

Румба ти си голяма грешка

2019.12.11 | 20:05

15

както и ти... майка ти не е трябвало да се е-б-е с баща ти , трябвало е само да му духа

фен радев

2019.12.11 | 19:38

14

по евтини полецейски коли повече работници в града

Добави коментар

Водещи новини