Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство

За мен процедурата по избор на независим главен прокурор не се покрива с представите ми за законодателен процес. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката на въздействие? Този проблем за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от десет години, но едва сега, когато г-н Борисов е в залеза на своето управление, той излиза и дава решение в рамките на двайсет минути. Това сподели за предаването ''Лице в лице'' по bTV президентът на България Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

,,С интерес ще следя дебатите в Народното събрание и за мен е интересно какво мислят българските народни представители по този законопроект и дали не влиза в колизия с Конституцията. Какво е тяхното мнение, че се въвежда една нова мощна фигура, която не е регламентирана в Конституцията? Ако този нов независим главен прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор? Виждате, че проблемът е много дълбок. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, за нови правила и еволюция на политическата култура, а това е непосилна задача за един презрял етап от управлението'', коментира още държавният глава.

Независим експерт ще разследва главния прокурор

,,Защо да правя партия? Може би г-н Борисов не е стигнал до чл. 164, където пише, че президентът има инициативата да внася промени в Конституцията. Моята мотивация за такива промени не е функция от намеренията на партия ГЕРБ. За тях очевидно общественото мнение няма значение. Но дебат по този въпрос ще има и в него няма как да разграничим прокуратурата от цялата правосъдна система. Във времена, в които разделението на властите се изпразва от съдържание, когато парламентът приема лобистки закони, когато правителството харчи на тъмно милиарди излишъци, когато се шири безнаказаност на престъпност и корупция, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции, защото не бива да позволяваме да има паралелна власт'', сподели президентът Радев.

,,Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците да живеят само от заплатата си. За целта трябва да бъде наложена непримиримостта на гражданите да искат институциите да работят в тяхна полза, да бъде наложена свобода на медиите и разследващите журналисти и не на последно място трябва да бъдат наложени силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ. Затова са важни тези промени в Конституцията, те са комплексни. Само по този начин ще има законност и справедливост'', обясни той.

,,Не говоря черногледо, а амбициозно. Факт е, че сме изостанали много от другите източноевропейски държави. Ако не кажем къде са проблемите, със самодоволство няма да ги решим. Така че това моето е реализъм, защото не искам България да катастрофира от самодоволство'', отбеляза държавният глава.

Радев подписа указ за назначаването на Гешев и обяви, че започва дебат за промени в Конституцията

,,Не подписах указа за Иван Гешев, защото нямаше състезателна процедура. Трябва да има конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност и това важи във всяка една сфера, не само за избора на главен прокурор. Трябва да си задаваме въпроса как строим, как обучаваме децата си... от тези неща зависи начинът ни на живот. А изборът на нов главен прокурор не е нещо абстрактно. Начина на вземане на решения има пряко влияние върху нас, защото ние сме страна с ограничени ресурси - природни, икономически, финансови и демографски. Така че очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява да се спазва законът. Иначе за мен въобще не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда'', подчерта още той.

,,Полковник Георги Гешев има дълга кариера в НСО - много преди брат му да влезе в прокурорските среди и да стане главен прокурор. Той беше назначен като ръководител на моята пряка охрана и аз съм с отлични впечатления от него, тъй като той е един прекрасен професионалист и човек. Но също така искам да отбележа, че той отдавна не е част от моята пряка охрана. А Иван Гешев беше в президентството, защото такава е процедурата, при мен - просто провеждам беседа с кандидатите'', разясни Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

,,Не трябва да се съобразяваме със заплахите на г-н Путин, трябва да се съобразяваме с нашите амбиции. Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчетат - това забавяне си има цена. Българите с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. Трябва да видим какъв е планът за изплащането и връщането на тези пари'', коментира президентът темата и с ''Турски поток''.

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

По отношение на повишения кредитен рейтинг на България Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на сподели, че подобни измервания не демонстрират икономическата сила на дадена страна, а възможностите ѝ за покриване на дълговите задължения.

,,Когато премиерът Борисов с охота и възторг чете тези листчета на рейтинговите агенции, аз мисля, че би трябвало неговите подчинени да му кажат, че на сайтовете на Министерство на финансите, на НСИ има историята за много години назад. И ако се върнем назад, да – ние получихме кредитен рейтинг 3 пъти ''B'', което е наистина добре. Но ние сме имали кредитен рейтинг 3 пъти ''В'', но плюс, а това е много важно, знаете ли кога? 2006-2008 г., а тогава кой беше на власт – Тройната коалиция. След това плюсчето изчезва и ние започваме да си понижаваме кредитния рейтинг и сега ние възстановяваме рейтинга от 2013 г. Борбата е дълга. Премиерът Борисов това го дава като огромно постижение. Наистина ние снижаваме брутния държавен дълг, само че откъде тръгваме? 2009 г., когато той поема управлението, този брутен държавен дълг е бил по-малък от 10 милиарда. След това расте и 2016 г. той нараства три пъти в неговото управление. И сега плавно намалява и отива някъде на 23 милиарда. Т.е. днес излиза, че Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов, където този дълг е набъбнал три пъти. Да, правителството полага усилия, но това трябва да става с подобряване на бизнес средата. И според мен най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието и благосъстоянието на гражданите'', разясни президентът.

,,Трябва да се отнесем с цялата сериозност на такова намерение, което е ясен знак от Департамента на САЩ, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта. Тоест ние влизаме в групата на такива държави като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия, Русия, Китай, Камбоджа... това е имиджова щета за нашата страна. Не искам да се заблужадаваме, никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън'', заяви президентът по повод решението на САЩ да изпратят координатори, които да следят до каква степен България се справя в борбата с корупцията и доколко е гарантирана свободата на медиите.

,,Ако кабинетът беше закупил ''Грипен'' по начина, по който закупи Ф-16, пак щях да съм същия върл противник. Това, което залагах като ръководител на тази група за Военновъздушните сили, е прозрачен, конкурентен и открит процес, която да избере най-доброто съотношение между качество и цена. За мен типът самолет няма значение, но българското правителството погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добрите условия'', коментира Радев процедурата по закупуване на нов военен изтребител за нуждите на Българската армия.

На въпрос за руския шпионаж у нас президентът отговори, че няма да коментира докладите и действията на специалните служби, но подчерта, че България трябва да защитава своя суверенитет, независимо на каква цена.

Коментари

 1. 2019.12.14 | 10:10

  Как можа да ни са падне толкова тъп президент.

 2. 2019.12.12 | 17:56

  Мунчо, понеже виждам, че си сляп, да ти обясня. От 1944 та година до сега колкото катастрофи е имала България, винаги на волана са били комунисти. Фещензи?

 3. 2019.12.11 | 20:56

  ВСИЧКИ СТЕ ЕДНАКВИ И ТИ И ГЕШЕВ И БОЙКО И ЦАЦАРОВ. ЗАЩОТО СТЕ ПРОДУКТИ НА СОЦИАЛИЗМА.

  1. 2019.12.12 | 12:47

   Трудно може да се измисли нещо по глупаво от този коментар.

 4. 2019.12.12 | 12:34

  E по голям селянин от този няма просто не е за коментиране...простотията граници няма..!!!

 5. 2019.12.12 | 09:37

  Слава ,слава на президента за достойнството на България .Бойко спасява или се опитва да спасява бБГ от Борисов .Не е ли истина бе герберски хрантутници

  1. 2019.12.12 | 11:18

   Ebi si maikata cerven GLUPAK!

 6. 2019.12.12 | 06:56

  Много злобно човече е Радев Грипенов.
  Освен да плюе друго не може!

 7. 2019.12.12 | 06:47

  На мен тоз руски агент не ми е президент, следващия му мандат ще е на някоя руска губерния.

 8. 2019.12.11 | 22:20

  ВСИЧКИ СТЕ ЕДНАКВИ И ТИ И ГЕШЕВ И БОЙКО И ЦАЦАРОВ. ЗАЩОТО СТЕ ПРОДУКТИ НА СОЦИАЛИЗМА.

  1. 2019.12.12 | 06:44

   Nai-lo6oto e 4e nqma da umrat skoro - lek im e jivota i sa nepukisti.

 9. 2019.12.12 | 06:42

  Plazmodii. Az ako imah pravoto da promenqm konstituciqta dosega ot originala nqma6e da e ostanalo edno izre4enie nepromeneno.

 10. 2019.12.11 | 23:53

  На тиквата проста не се намери жена да му пусне 25 години те му дали държава да ръководи. Тоя педер.астин ли ще ми говори за злоба , дето мрази народа си и приоритет му са пътища, а не хората.

  1. 2019.12.12 | 01:57

   ами пусни му твойта бе щом си толкова загрижен

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли да има законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни?

Трябва ли да има законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.