Депутатите избират председател на КПКОНПИ

Парламентът ще реши кой да оглави КПКОНПИ. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. 

Кандидатите за поста са двама: Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, предложен от управляващата коалиция и Симеон Найденов, предложен от ПГ на "Воля-българските родолюбци". Те бяха изслушани в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика миналата седмица.

Процедурните правила предвиждат гласуването и изборът на председател на Антикорупционната комисия да бъде извършено от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се проведе поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“.

Депутатите допуснаха Сотир Цацаров и Симеон Найденов до изслушването за шеф на КПКОНПИ

В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Народните представители трябва да гласуват и предсрочното прекратяване на правомощията на депутата от ГЕРБ Диана Саватева. Тя е подала оставка на 6 декември 2019 г.

Депутатите ще се занимаят и с промените в Гражданския процесуален кодекс.

Коментари

  1. 2019.12.11 | 07:49

    Няма да гласуват за Цацаров,защото болшинството в парламета ги тресе страх от него.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет