Форум на НСОРБ събира представители на законодателната, изпълнителната и местната власт

  • 10 декември 2019 12:28

  • 286
  • 0
Форум на НСОРБ събира представители на законодателната, изпълнителната и местната власт
© Фейсбук

Повече от 400 представители на местната власт – кметове и председатели на общински съвети ще се включат в откриващия се утре в Столицата форум „Общински мандат 2019 – 2023 - приоритети при взаимодействието с централната власт“, съобщиха от пресцентъра на НСОРБ.

Събитието ще фокусира вниманието върху приоритетите на Народното събрание и правителството, мястото на местната власт в процесите на стратегическото управление и ще очертае визията за развитието на българските общини в започващия нов мандат на местната власт. В деловата програма на форума освен представители на 205 общини от страната, ще вземат участие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на околната среда и водите – Нено Димов, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика и Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите.

Кметът на Велико Търново: Общините подписаха договори за над 3 милиарда лева по европейски проекти (видео)

197 са преизбраните кметове на общини, които започват пореден управленски мандат. Сред тях с най-дългогодишен опит начело на своите общини са Людмил Веселинов – кмет на Попово и кметът на община Медковец Венцислав Кудкудейски, които са преизбрани за осми път, Златко Живков – кмет на Монтана и Владимир Москов - на Гоце Делчев, които започват своя седми мандат. Сред председателите на общински съвети доайен е г-жа Бедрие Газиюмер, която шести мандат ще ръководи работата на Общинския съвет в Черноочене. Новоизбраните кметове в мандат 2019 – 2023 г. са 68, като един от най-младите сред тях е Трифон Панчев – кмет на община Дряново, който е само на 31 години.

Встъпителният форум на кметовете на общини се открива на 11 декември – денят, в който преди 23 години е учредено Националното сдружение на общините в Република България. Днес то е единствената неправителствена организация в страната – изразител на позицията на всички общини в България. НСОРБ участва в обсъжданията на всички законодателни актове, свързани с местната власт, в разработването на стратегическите документи и политиките на национално и регионално ниво, в изготвянето, мониторинга и контрола по изпълнението на европейските програми и обезпечава представителството на общините в структурите на Европейския съюз и на Съвета на Европа.

НСОРБ поиска законови промени, с които да се регламентира назначаването на кметски наместници в местата с под 350 жители

В конференцията ще вземат участие и представители на Норвежката асоциация на местните власти, с които НСОРБ работи съвместно по проект за насърчаване на местното развитие /“Растеж чрез активизиране на местния потенциал – GALOP”8, финансиран чрез механизма на Европейското икономическо пространство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини