Каракачанов: Две са подадените оферти за строеж на новите кораби за ВМС

  • 06 декември 2019 15:11

  • 602
  • 0
Каракачанов: Две са подадените оферти за строеж на новите кораби за ВМС
© Булфото

Две са подадените оферти за строежа на новите кораби за ВМС, съобщи днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на церемонията по тържествено приемане на вертолет AS 365N3 "Дофин" в състава на Морската вертолетна авиобаза "Чайка".

Той уточни, че срокът за подаване на оферти е изтекъл днес в 13.00 часа. Оферти са подали немската фирма "Люрсен" и италианската "Финкантиери". Министърът каза, че предстои да се прегледат подадените оферти, да се направят оценки и след това започват преговори.

 


Каракачанов припомни, че новият хеликоптер в състава на ВМС е "втора ръка". Според него между нашата страна и "Еърбъс хеликоптерс" е постигнато разумно и изгодно за двете страни решение на спора. По думите му по този начин флотът ни се е сдобил с модерен хеликоптер.

Вертолетът "Дофин" позволява да се изпълняват задачи и денем, и нощем. Той може да бъде използван при евакуации, аварийно-спасителни операции, борба с пиратството, антитерористични действия и др. Освен това способностите на хеликоптера позволяват да доставя и взема хора и товари от трудно достъпни терени и по море.

ВМС във Варна получиха още един хеликоптер

Хеликоптерът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Освен министъра на церемонията присъстваха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, посланикът на Франция Флоранс Робин, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и други.

Последвайте канала на

Novini.bg
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини