Фандъкова представи новата административна структура на Столичната община

  • 06 декември 2019 12:24

  • 761
  • 0
Фандъкова представи новата административна структура на Столичната община
© Novini.bg

Повече ред и контрол в строителството и публичните обекти, по-добър и удобен градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите и повече реални електронни услуги, както и подкрепа за по-висок икономически растеж и повече инвестиции в града. Това са основните цели, които заложих при разработването на новата структура на Столичната община, заяви днес на пресконференция в общината кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска при представянето ѝ.

По думите на кмета изпълнението на тези цели преминава през задължителна промяна в структурата на общината и реформа на общинската администрация. С оглед приоритетите в работата кметът преструктурира по-голямата част от секторите в общината.

За повече контрол и ред в строителството се създава специално направление "Обществено строителство". В него влизат дирекции, които ще отговарят за строителството на транспортната инфраструктура, обществените сгради и ВиК мрежата. Към направлението се създава дирекция, която ще отговаря за планирането, проучването и възлагането на всички публични обекти, по които работи общината. За да се обезпечи работата на новото направление с повече експерти, Общинското предприятие за проектиране "Софпроект" преминава на директно подчинение на зам.- кмета по строителството. Направлението ще бъде оглавено от инженер с доказан опит, който кметът ще представи през следващата седмица.

Фандъкова покани бившия министър Кристиан Кръстев за зам.-кмет по транспорта на София

За по-удобен и бърз градски транспорт Фандъкова създава отделно направление "Транспорт и градска мобилност". Сред първите задачи на зам.-кмета в това направление ще бъде пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика. Кметът Фандъкова е поканила за този сектор бившия министър на транспорта Кристиян Кръстев.

За по-бързо и удобно обслужване на гражданите и бизнеса в общинската администрация и активната работа за привличане на нови инвеститори се създава направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" с три ключови задачи, съобщи кметът. По думите ѝ то ще работи на първо място за реформа в сферата на администрацията и за създаване на повече електронни услуги. На второ място за внедряване на иновативни градски решения с работа с ИТ сектора. Третата задача е привличане на нови инвестиции в града. За това направление кметът Фандъкова е поканила за зам.-кмет досегашния изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към Столичната община Владимир Данаилов. Той доказа, че умее да води активен диалог с гражданите и бизнеса, посочи Фандъкова.

За удобство на софиянци се удължава работното време на деловодството на СО. В момента то е от 7.30 до 19.30 вечерта, вече деловодството ще работи и в събота до 14.00 часа.

Кметът Фандъкова каза, че останалите промени са преструктуриране във вече съществуващите направления. Към направление "Финанси" официално кметът включва направление "Здравеопазване". Това е добър модел, защото общинското здравеопазване - това са търговски дружества, коментира Фандъкова. Към направлението преминават и дирекциите "Общинска собственост", както и "Обществени поръчки и концесии" с цел по-добра координация и по-добър контрол при обществените поръчки. Кметът обяви, че СО ще бъде една от първите с пълна готовност от 1 януари да премине към изцяло електронни обществени поръчки.

Фандъкова: Политиците трябва да слушат повече експертите

За да гарантира активната работа по привличане на европейски средства и поставянето на специален акцент в развитието на туризма, кметът създава направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Направлението е преструктурирано от съществуващото в момента "Инвестиции и строителство" и също ще бъде оглавено от Ирина Савина.

За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция "Инвестиционно отчуждаване" преминава на пряко подчинение на главния архитект на София. Засилва се и юридическият капацитет на всяко едно направление, съобщи столичният кмет. Съществуващата дирекция "Спорт и превенции" се разделя на два отдела. Единият ще бъде с фокус спорт, а другият с фокус младежки дейности, обяви кметът.

Докладът за структурните промени ще внесен на 9 декември в СОС, а на 19 декември кметът Фандъкова очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини