Огнян Минчев: Трудно можем да заемем равноправна позиция спрямо Русия

  • 05 декември 2019 17:37

  • 900
  • 1
Огнян Минчев: Трудно можем да заемем равноправна позиция спрямо Русия
© БНТ

През последните 6-7 години Русия предприе политика на оказване на арогантен натиск върху европейските страни. Повежда операции на специалните служби, включително за отстраняване на неудобни хора на територията на други държави. И го прави по начин, по който очевидно не се стреми да прикрива своето авторство в тези атентати. В тези оперативни мероприятия нейните служители много често са откривани, че ги извършват. Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев във връзка с обявения от Москва за персона нон грата български дипломат.

Според него в българо-руските отношения няма напрежение, а непрекъснато желание от страна на България да угоди на Русия.

МВнР: Русия обяви за персона нон грата български дипломат

Минчев изрази мнение, че последните две правителства на Бойко Борисов са направили успешни стъпки за подобряване на отношенията с Русия, но друг е въпросът каква е мотивацията за това. Според него основните проблеми в отношенията ни с Москва са монополните цени на внасяните енергоносители и подписването на договори, които не се изгодни за България:  "От проекта "Турски поток" ние нямаме особена полза. Той транзитира газ от "Газпром" в Турция за "Газпром" в Сърбия". 

По думите на Минчев България ще получава някакви транзитни такси, които повече от 20 години ще изплащат инвестицията, която сама трябва да направи, за да построи т.нар. "Балкански поток". 

Огнян Минчев коментира, че Русия разгръща мащабни процеси на корупция по високите етажи на властта в България. Според него е опасно за държавниците да се държат твърдо спрямо Москва, защото "не един или два политически преврата у нас са осъществявани по внушение на руски среди в България". 

Путин: България умишлено протака продължението на "Турски поток"

Той смята, че страната ни трудно може да заеме независима, отговорна и категорично равноправна позиция спрямо Русия. "Липсва уважение към България и затова сме си виновни ние", категоричен бе Минчев.

Според него с изказването си вчера пред сръбския президент Александър Вучич, че България протака продължаването на газопровода "Турски поток" на своя територия, и че при липса на желание от българска страна, Москва ще намери други възможности за осъществяване на проекта, Владимир Путин иска да постави на колене Украйна. 

По думите на политолога Путин се стреми да изгради по-скоро алтернативни маршрути за доставяне на газ за Европа, заобикаляйки Украйна. Огнян Минчев смята, че това е основната причина, "защото единственият инструмент за натиск върху Русия е именно транзитната газопреносна мрежа на Украйна", поясни той. 

Валери Симеонов: Отношенията на България с Русия на първо място трябва да са икономически

Последвайте канала на

Novini.bg
900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Научен комунизъм

2019.12.05 | 20:18

1

Реализиралият се комунист пак се обади

Добави коментар

Водещи новини