Министър Маринов: Необходим е единен и координиран отговор на съвременните заплахи

  • 05 декември 2019 12:57

  • 198
  • 0
Министър Маринов: Необходим е единен и координиран отговор на съвременните заплахи
© МВР

Вътрешният министър взе участие в среща с делегация от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация (ACEBA) в рамките на форум по въпросите на отбраната и киберсигурността.

Темите, свързани със сигурността, и особено със сигурността в киберпространството, изискват непрекъснат диалог и обмен. Държавата, бизнесът и гражданите разчитат на лесен, но в същото време сигурен и надежден достъп до технологии и Интернет среда.

Киберпространството предоставя неограничени възможности за контакти и бизнес, но паралелно с това поражда нови значими рискове и заплахи – хакерски атаки и злоупотреби с лични данни, финансови измами чрез Интернет банкиране, използване на криптовалута за престъпни цели, измами чрез използване на платформи за търговия с финансови инструменти (акции), престъпления при търговия с бинарни опции, отбеляза министър Младен Маринов, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

Министър Маринов ще ръководи Националния щаб в рамките на Национално пълномащабно учение "Защита 2019 г."

В този смисъл се налага необходимостта от ежедневно намиране на изпреварващи решения, което може да бъде постигнато единствено чрез тясно сътрудничество между държавните институции, бизнес средите, гражданското общество и международните партньори. Вътрешният министър със задоволство подчерта отличното взаимодействие с правоприлагащите агенции на САЩ, особено в посока противодействие на киберпрестъпността и повишаване на обществената чувствителност и информираност по въпросите на сигурността в киберпространството.

По думите му този подход е още по-необходим в контекста на новите технологически развития като пето поколение мобилни комуникации (5G), както и на актуалните предизвикателства – хибридните заплахи и нелегалното онлайн съдържание.

Отчитайки безспорните ползи от 5G технологията, следва да направим така, че нейната архитектура да позволява използването ѝ за целите на разследването на тежки престъпления, отбеляза министър Маринов.

Правоприлагащата общност на ниво ЕС се обедини около необходимостта от единен и координиран отговор на хибридните заплахи. Въпросът е мултидисциплинарен и налага сътрудничество далеч над националното равнище. Вътрешният министър се спря и върху още едно предизвикателство - нелегалното онлайн съдържание, което може да бъде свързано с различни тежки престъпления – тероризъм, детска порнография и др.

Той посочи, че работим активно с частния сектор, в европейски и в международен план, за навременното идентифициране, блокиране и премахване на такова съдържание. В този смисъл, ще бъде полезно да се използва по-пълно потенциала на сътрудничеството ЕС-НАТО, вкл. за изграждане на устойчивост в стратегически сектори и защита на критичната инфраструктура.

Пред участниците във форума вътрешният министър още веднъж изрази разбирането за ключовата роля на частния сектор и водещата роля на американските фирми в този процес и подчерта готовността на МВР за конструктивно партньорство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини