Одобрена е българската позиция за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

  • 20 ноември 2019 12:33

  • 184
  • 0
Одобрена е българската позиция за предстоящи заседания на Съвета на ЕС
© Pixabay

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по образование, младеж, култура и спорт, което ще се състои на 21 - 22 ноември в Брюксел, съобщи пресслужбата на кабинета. Съветът във формат министри на спорта ще приеме Заключения относно борбата с корупцията в спорта и Заключения относно защитата на децата в спорта.

По точката за дебат ще бъде обсъдена темата "Насърчаване на доброто управление в спорта". Съветът на министрите на младежта ще приеме Заключения относно цифровата младежка работа и Заключения относно образованието и обучението на младежките работници.

България помага с 71 166 лв. за хуманитарната криза в Афганистан

По точката за дебат ще бъде обсъдена темата "Визия за младежката работа в Европа - изменение на климата, млади хора и работа с младежта". Във формат "Култура" е предвидено приемането на Проект на Резолюция на Съвета на ЕС и представителите на правителствата на държавите членки, заседаващи в рамките на Съвета относно културното измерение на устойчивото развитие. Финландското председателство е включило в дневния ред на заседанието и дебат на тема: "Силни страни, иновационен потенциал и конкурентоспособност в световен мащаб на европейските културни, творчески и аудиовизуални индустрии".

Съветът по образование, младеж, култура и спорт на ЕС е заседавал в част "Образование" на 8 ноември в Брюксел. Тогава са били приети Заключения за ключовата роля на политиките за учене през целия живот за справяне с технологичния и екологичен преход в подкрепа в приобщаващия и устойчив растеж. Била е приета и Резолюция за по-нататъшното развитие на европейското образователно пространство в подкрепа на ориентирани към бъдещето системи за образование и обучение.

Проведен е бил дебат на министрите на образованието и на финансите на тема "Солидна икономическа база за Европа: усилия за постигане на ефективност, ефикасност и качество на образованието и обучението".

Състояла се е и дискусия на тема "Изкуственият интелект в образованието и обучението".

Правителството е одобрило също резултатите от участието на българската делегация в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което се е състояло на 24 октомври в Люксембург. Министрите са дискутирали предизвикателствата, пред които са изправени европейските общества в борбата с дискриминацията, възможностите за отстраняване на пропуските в съществуващото законодателство в тази област, както и бъдещи мерки за по-ефективна борба с дискриминацията на национално и европейско равнище.

Постигането на съответствие между уменията и нуждите на пазара на труда в променящия се трудов свят и необходимостта от стратегически подход за непрекъснато учене през целия живот са били тема на Втория ориентационен дебат в рамките на заседанието на Съвета. Приети са били два проекта за заключения на Съвета - относно икономиката на благосъстоянието и относно "Бъдещето на труда: Европейският съюз насърчава Декларацията по случай стогодишнината на МОТ".

Съветът одобри и основните послания на Комитета по заетостта и на Комитета за социална закрила. На 21 ноември ще се проведе за заседание на Съвет Външни работи/Търговия на ЕС в гр. Брюксел. Ще бъдат обсъдени въпроси свързани с реформата на Световната търговска организация (СТО), подготовката на 12-та Министерска конференция на СТО, търговските отношения със САЩ, прилагане на търговските споразумения, резултати от изследването на Евробарометър за международната търговия през 2019 г. и др.

Последвайте канала на

Novini.bg
184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини