Ивайло Калфин: Фалшивите болнични са проблем

  • 17 ноември 2019 19:00

  • 1069
  • 5
Ивайло Калфин: Фалшивите болнични са проблем
© Булфото (архив)

Фалшивите болнични са проблем, който трябва да се адресира като такъв, а не да се товари някой с плащането на сметката за него, смята бившият вицепремиер и социален министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

В студиото на „120 минути” по БТВ Калфин заяви, че решението да не се плаща първият ден от болничния е „глупаво” и е направено, за да се угоди на един от коалиционните партньори, което е видно и по реакциите на финансовия министър, на когото „му е все едно”.

Проблемът не е в размера на вноските и тяхното намаляване няма да компенсира това решение за първия неплатен ден на болничните. Истинският проблем е в злоупотребите с болнични, за което в Европа има много практики за справяне, заяви Калфин.

Бизнесмен за болничните: Лесно е, когато не изкарваш пари, да даваш съвети

Първата стъпка към ликвидирането на практиката с издаването на фалшиви болнични е въвеждането на дълго отлаганата електронна здравна карта, благодарение на която ще е видно всеки къде и кога се е лекувал и на какви процедури е бил подлаган, смята бившият социален министър.

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска коментира и ситуацията с така наречената „втора пенсия” и фактът, че много хора ще получават по-малко пари, отколкото ако им се плаща само една пенсия.

Проблемът е създаден още преди 20 години, „защото моделът за тази система беше взет от Латинска Америка”. Идеята е част от парите ти да са на лична партида, която можете да следите, но в частните пенсионни фондове не важат правилата за солидарното пенсионно осигуряване, където важи швейцарското правило и има отчитане на инфлацията, обясни Калфин.

Според него не можем да обвиним частните пенсионни фондове за ниската доходност по нашите партиди, защото „чудеса да направят не могат да постигнат висока доходност” в настоящата икономическа ситуация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1069 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мнение

2019.11.18 | 09:58

5

Проблем са , но не е това решението - държавата НЕ може да свърши работата на работодателя ! Но и самите работодатели търсят в грешна посока . Нима ако дойде някой болен на работа , и им изпозарази останалите работници , не отидоха ли всичките "графици по дяволите" . Има ... щекотливо решение , но трябва да ... примерно , така наречените джи-пи-та , да не издават болничен на работник , а това да се прехвърли на "Спешен кабинет" . Е , ще трябва и доста да се увеличи и капацитета и ресурса на спешните , също и надзора им , това си е направо реформа в здравеопазването , на така хем управляващите ще могат да представят че са направили реформа някаква , хем ще има ефект някакъв !

2019.11.17 | 19:35

4

shto se pravish na lud bre bsp pederas mnogo diobre znaesh tce bolnicnite sa na ciganite izbiratelite na grob i darjavata plashta na tezi urodi za da mogat da glasuvat za grobarskite prestapnici.

2019.11.17 | 19:21

3

КАЛФИН Е НАЙ-МАЗНАТА МЕДУЗА НА БГ ПОЛИТИКАТА.

Учител

2019.11.17 | 19:08

2

Масово се извиняват с фалшиви болнични отсъствия на цигани, които не ходят на училище

2019.11.17 | 19:07

1

Абе онези горе си мислят че всички взимат по 5-6 хил заплата като тях.Нестига че тези мижави болнични ги дават след месец и не стигат за нищо оставен за тоалетна хартия.
Лекарствата са толкова скъпи ако ги намериш.че не даи си боже да се разболееш че остава и да не ги плащат.това е най голямата глупост
разболееш

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини