Бисер Петков: Темата за изплащането на болничните ще продължи да се дискутира

  • 16 ноември 2019 14:14

  • 906
  • 4
Бисер Петков: Темата за изплащането на болничните ще продължи да се дискутира
© Булфото (архив)

Според министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  предложението плащането на първия ден от болничния да не се поема от работодателите ще продължи да се дискутира.

Той коментира ситуацията пред журналисти в Елена и заяви, че има още възможности да се търси решение, като едно от тях, примерно е да се намали броят на дните, които личните лекари разписват като болнични. Сега този брой е 14 дни, но може да се ограничи до седем, посочи министърът.

Според него проблемът с болничните съществува много отдавна, затова и бизнесът преди месеци е организирал дискусия, посветена на темата, като предложението тогава е било да не се изплащат първите три дни от болничния.

Красимир Каракачанов: Има злоупотреби с болничните

Петков подчерта, че решението за болничните е възможно решение, но има и още комплексни мерки, свързани със засилването на контрола, без засягане на правата на осигурените лица.

Министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  отбеляза, че Министерството на труда и социалната политика е заявило в проектобюджета увеличение на заплатите на работещите в Агенцията за социално подпомагане с 15 процента. Той изрази надежда това предложение да бъде одобрено от бюджетната комисия между двете четения, за да спадне напрежението и да не се стига до протестни действия от страна на служителите.

Той подчерта, че това е една от формите да бъдат мотивирани хората да работят в социалната сфера и да се ограничи текучеството в системата.

В балканската община Елена министърът на труда и социалната политика беше гост на традиционния празник на Еленския бут.

Последвайте канала на

БТА
906 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Топ-топ

2019.11.16 | 15:32

1

Днeска на бoлничните, утpе щe пoсегнат и на пeнсиите, нeщо пoдобно на зaплатите и oсигуровките най-веpоятно. Мoже би да cе oчаква да зaмразят и плaщанията и минaваме на кумoнестическото чeрно бялo?

ОСА

2019.11.16 | 18:17

2

Какво има да се дискутира, на който му се правят всеки месец от заплатата удръжки за здравно и ОЗМ-общо заболяване и майчинство ще ползва болнични !! Пожелавам на министъра бъбречна криза, пнивмония, ангина и да оздравее за 7 дни...пълни глупости !!! Махнете фирмите източващи НОИ с болнични...кухите фирми. Притеснете законово алчните работодатели, които плащат 1/2заплатата под масата на ръка...стига сте притискали работника, който едвам свързва двата края и му е забранено да боледува !!!! Стига, спрете се вече !!!

Големите шамари

2019.11.16 | 22:11

3

Какво има да ,,дискутирате" бе? Не се ли ,,надискутирахте" десет години? Нека да ви е ясно,че с вашите неадекватни идеи за решението на проблема ,,фалшиви болнични" ще си го вкарате сами ,няколко пъти и то четвъртит! Защо ли? Защото първо- болните вместо три дни ще се активизират да ползват максимума болнични дни. Второ-работниците виждайки,че им се удържа солидна сума за здравно осигурителни вноски а когато се разболеят отново им бъркат в джоба ще изберат изобщо да не работят на трудов договор,защото няма да виждат смисъла от това.
И трето-на тези на които им писне на 100% да ви търпят ще им видите номера на подметките ...И какво? Пак ще го духате вие,които се мислите за много хитри!

Мнение

2019.11.18 | 10:57

4

Държавата НЕ може да свърши работата на работодателя ! Но и самите работодатели търсят в грешна посока . Нима ако дойде някой болен на работа , и им изпозарази останалите работници , не отидоха ли всичките "графици по дяволите" . Но пък Държавата може да помисли в друга посока ... щекотливо решение , но трябва да ... примерно , така наречените джи-пи-та , да не издават болничен на работник , а това да се прехвърли на "Спешен кабинет" . Е , ще трябва и доста да се увеличи и капацитета и ресурса на спешните , също и надзора им , това си е направо реформа в здравеопазването , на така хем управляващите ще могат да представят че са направили реформа някаква , хем ще има ефект някакъв !

Добави коментар

Водещи новини