Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с президента на Ангола

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна с президента на Република Ангола Жоау Лоуренсу по време на официалното си посещение в африканската държава, съобщава пресслужбата на външно министерство.

"Вашата визита ще възроди и засили двустранните ни отношения", каза президентът Лоуренсу.

Той заяви, че не само външният министър на Ангола Мануел Домингуш Аугущу, но и всички останали членове на правителството са на разположение, за да сътрудничат за развитие на отношенията между България и Ангола.

Външният министър на Ангола пред Екатерина Захариева: Разчитаме на премиера Борисов и на вас България да стане нашата врата към ЕС

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на предаде поздрави от българския президент и премиер и отправи покана към анголския държавен глава да посети България, която той веднага прие и даде задача на правителството да подготви визитата му.

"България подкрепяше борбата на Ангола за независимост, а след нейното обявяване през 1975 година изпрати тук учители, строители, инженери, за да ви помогнат да изградите вашата страна" - обърна се Захариева към президента Лоуренсу.

"Желаем да рестартираме нашите отношения и да доведем нашия бизнес тук. Приветстваме усилията ви за реформи и за диверсификация на икономиката."

Държавният глава на Ангола благодари за оценката за водените от него реформи и заяви, че те в момента изглеждат болезнени, но се надява скоро да се почувства ефектът от тях. Жоау Лоуренсу е и председател на управляващото Националното движение за освобождение на Ангола. На изборите през август 2017 година той замени дългогодишния президент на страната Жозе Едуарду Душ Сантуш, управлявал 38 години.

Като част от усилията на правителството да развие други сектори освен нефтената индустрия, в страната бе подготвен нов Закон за частните инвестиции, целящ улесняването на преките чуждестранни инвестиции. В края на миналата година Ангола сключи тригодишно споразумение с Международния валутен фонд, в рамките на което страната ще получи 3,7 милиона долара в подкрепа на политиката за реформи.

Започна официалното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Ангола

На срещата с президента Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на приветства споразумението и заяви, че то е изключително важно за привличането на чуждестранни инвеститори.

"В лицето на новия ръководител на МВФ Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование съм сигурна, че ще имате приятел. Като източноевропеец тя знае колко трудни са реформите в началото", заяви българският вицепремиер. Захариева и нейният анголски колега Мануел Домингуш Аугущу информираха анголския президент, че делегация от експерти от Ангола ще посети България, за да представи възможностите за търговия и инвестиции в африканската държава. Областите с най-голям потенциал за партньорство са минното дело, производството на лекарства, селското стопанство, високите технологии, военната индустрия.

Коментари

  1. 2019.11.16 | 08:32

    Ще внасяме чернилки.

  2. 2019.11.16 | 08:31

    Petrol i Diamanti.

  3. 2019.11.16 | 06:52

    С Ангола каква е далаветата не ми стана ясно.Най вероятно никога няма да стане ясно

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет