Започна официалното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Република Намибия

  • 13 ноември 2019 07:20

  • 223
  • 1
Започна официалното посещение на  вицепремиера Екатерина Захариева в Република Намибия
©

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пристигна на летище “Хосеа Кутако” във Виндхук. Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Намибия по покана на вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва.

Захариева ще се срещне с президента на страната Хадж Готфрид Гейнгоб, с министри от кабинета и с граждани, завършили висшето си образование в България.

Българският първи дипломат ще се срещне за четвърти път със своя колега Нетумбо Нанди-Ндаитва. Двамата министри разговаряха през септември 2018 година в Монреал, Канада, по време на първата световна среща на жените външни министри, след това в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и по време на срещата Европейски съюз - Африкански съюз в Брюксел през януари т.г.

Очаква се Захариева да обсъди активиране на бизнесконтактите с Намибия, както и възстановяването на обучението на намибийски студенти у нас. За първите 6 месеца на 2019 г. взаимната търговия включва само  български износ, който възлиза на 84.3 млн. щатски долара - основно акумулатори, медни руди и биологични продукти.

Екатеринa Захариева пристигна в Германия за честванията на 30 г. от падането на Берлинската стена

Република Намибия е с територия от 825 418 кв. км и население от 2 436 469 души. Граничи на юг с Република Южна Африка, на запад - с Ботсуана, на север - с Ангола, а на изток - с Атлантическия океан.

Страната е бивша немска колония до края на Първата световна война, известна под името Югозападна Африка. С мандат на Обществото на народите минава под администрирането на Южна Африка след края на войната и продължава така и след създаването на ООН. След дългогодишна съпротива, продължила повече от две десетилетия, в лицето на основната партия и дългогодишен двигател на борбата за независимост – партия СУАПО, през 1990 г. страната обявява своята независимост от Южна Африка, веднага след което е призната е от Република България, като на тържествата по повод независимостта присъства и българска делегация начело със зам.-председател на Народното събрание.

Посланик на България в Намибия от 2008 г. е Красимир Стефанов - със седалище в Претория. Във Виндхук е акредитиран и почетен консул - г-н Михаил Михайлов.

На 19.02.2009 г. в дома на почетния консул във Виндхук се създава официално Асоциация за българско-намибийска дружба. На учредителното събрание присъстват около двадесет местни граждани - бивши възпитаници на български учебни заведения отпреди независимостта на страната.

Намибия е благодарна и признателна за оказаната помощ от България в борбата срещу апартейда и за възможността намибийски студенти да получат образованието си в България.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оправия

2019.11.13 | 07:28

1

Т ва по инициатива на Макарона ли е? И ние да посрещаме Не тумба,а тумби чернилки.

Добави коментар

Водещи новини