Горанов призова общините да въведат свой подоходен данък, ако искат повече пари

Ако се приеме идеята два процентни пункта от подоходния данък на хората да остава в общините по местоживеене, по-богатите общини ще станат още по-богати, каза в минутите за парламентарен контрол министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Дора Янкова относно политиката на правителството за разпределение на средствата от централния бюджет за общините.

Експерт: В общините трябва да има повече ресурс

Изземването на финансов ресурс от общините, който според изчисленията е около 700 млн. лева годишно, ще ограничи възможностите на държавата да прави т. нар. кохезионна политика, каза Горанов. Той предложи да се обсъди отново идеята общините да въведат подоходен данък за своите жители, с парите от който да покриват разходите си. Когато предложихме тази идея реакцията на представителите на местната власт беше изключително негативна - те не желаят да поемат отговорност с мерки, които биха настроили обществото срещу кмета. Децентрализацията не е свързана само с права, а и поемане на отговорност, посочи Горанов.

Дора Янкова каза, че за разлика от България, в цяла Европа подоходните и корпоративните данъци се разделят между държавата и общините и призова за по-смела финансова децентрализация.

ИПИ предлага 20% от приходите от данъците върху доходите на физическите лица да отиват в общините

 

Коментари

  1. 2019.11.15 | 16:51

    Стига с тия данъци бе , некадърници ! Махайте се !!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет