Синдикатите искат спешна среща с Борисов заради първия ден от болничните

КНСБ и КТ "Подкрепа" определиха като, меко казано, неприемливо предложението на управляващите първият ден от болничните да не се заплаща. Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов декларираха на съвместно изявление, че няма да приемат такова решение, че вече са в конфликт с управляващите и искат спешна среща с премиера и финансовия министър, на която очакват по най-бързия начин днешното предложение да се ревизира.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха днес на коалиционен съвет минималната пенсия от първи юли догодина да стане 250 лева, а от 1 януари 2020 г. първият ден от болничните да не се заплаща, а вторият и третият ден да се поемат, както и досега, от работодателите.

Управляващите се разбраха за 250 лева минимална пенсия, първият ден от болничните няма да се заплаща

Синдикатите заявиха, че това предложение не е консултирано и съгласувано с никой от тях. По думите на Пламен Димитров е станало ясно, че предложението е дошло от финансовия министър.
Лидерите на синдикатите ще се допитат до своите структури, ще свикат конфедеративните си съвети, на които ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия, ако решението не се ревизира.

Президентите на двата синдиката очакват в случая да бъдат подкрепени не само от хора, които имат нещо общо със синдикалното движение, но и от всички граждани.

Исканията на синдикатите тази година доста скромни. Причината - бюджетът ги удовлетворява

Пламен Димитров и Димитър Манолов съобщиха, че темата за болничните, заедно с други теми, са били предмет на двустранно споразумение между всички национално-представителни организации на синдикатите и работодателите, като договарянето е продължило от юли до септември и в него са участвали лидерите на тези организации. Те са се разбрали да предложат на управляващите първите три дни да се изплащат от НОИ, тъй като осигурителният риск трябва да се поема от осигурителната система. Така, по думите им, никой няма да бъде ощетен.

Споразумението, което до момента не е огласявано, е било връчено на правителството и в него е имало договорки в четири раздела и петдесетина конкретни записа.

По думите на Пламен Димитров дори е обсъждано как да се върне занапред това плащане в НОИ - дали в предишния му вариант, когато НОИ поемаше 80 процента, или, както сега - работодателите плащат 70 процента.

НОИ: За пет години разходите на ДОО за болнични нарастват с над 50 на сто

Според двамата синдикални лидери, когато се прави анализ на ситуацията с болничните в Европа и това как стои въпросът с изчаквателния период, трябва да се знае, че в половината държави има изчаквателен период, а в другата половина няма и всеки може да се позове на която половина иска, но от това не може да се черпи нито право, нито аргументи, тъй като никъде няма равни условия.

Според Пламен Димитров и Димитър Манолов целта на днешното предложение, както е обявено - борба с фалшивите болнични, е директно обвинение, че всички болнични са фалшиви. Те смятат, че злоупотребите трябва да се борят чрез органите на правораздаването, а не с орязване на права. Пламен Димитров посочи, че болничните често се ползват от майки на малки деца, а малките деца боледуват понякога и повече от един път месечно. Според Димитров дори един път на месец майката да ползва болничен, днешното решение означава да й бъде взета половин заплата на година.Той каза, че един ден болнични струва 60 милиона лева. Толкова ще се вземат от джоба на работещите, за да се подарят на бизнеса.

Ася Гонева от КНСБ заяви, че днешното предложение е изключително необмислено и опасно, тъй като първият ден болничен се ползва от хора, които внезапно влизат в болница - със счупен крак, инфекциозни заболявания. Според нея така може да се стигне до епидемии и реално и работниците, и икономиката да претърпят загуби.

Коментари

 1. 2019.11.14 | 18:40

  Как така няма да се плаща 1 ден от болничните ,като всеки месец се удържа % удръжка за ОЗМ/ общо заболяване и майчинство/ от заплатата на всеки работещ, дори и на мъжете, нищо, че те не раждат ???? Намалете тогава % на ОЗМ от заплатата. Как ще се отрази този неплатен 1 ден като стаг, като осигуровки за пенсия ???? Що за глупаво решение е това, за да се угоди на алчните работодатели-олигарси ???. Сега се плащат първите 3 дни 70% от шефа ,а следващите 80% от НОИ , където отиват вноските ни от ОЗМ !!!

  1. 2019.11.15 | 20:43

   стига глупости... да не се наложи да раждат....

 2. 2019.11.15 | 11:00

  Това си е направо увеличаване на здравната вноска , и намаляване на правата по КСО , при увеличаване на задълженията

 3. 2019.11.15 | 08:42

  синдикатите са свиркаджиите на тиквата

 4. 2019.11.14 | 18:49

  За това решение сме си виновни изцяло ние! Вземаме болнични(фалшиви за празници),после пищим. Нямало пари в НЗОК! Как да има като ние я точим,докторите и те не си поплюват. Едва ли някога ще се оправим с такова поведение! Аз предлагам 3 дни да не се плащат,защото ние се оляхме. Само мрънкаме ,но не търсим своите грешки!

  1. 2019.11.15 | 08:39

   млъквай ма разпоретино

  2. 2019.11.14 | 18:53

   Българке,защо пищиш...,та ти си пенсионерка-какво те засягат болничните...

 5. 2019.11.15 | 05:17

  Кво ревете бе,роби? Вие трябва да сте доволни,че господарите все още ви отпускат няква милостиня! Кво искате от мене ся? Вий за 10 години не разбрахте ли,че друго няма да ви дам,освен да ми смучете биберона?!? Айде мащайте ми са от главата и се залавяйте да работите,че още не сте свършили достатъчно,за да се напълни търбуха ми! И да внимавате за кого гласувате на следващите избори,че да не ви накарам вие да си плащата като идвате на работа!!!

 6. 2019.11.14 | 19:53

  Алооо, синдикатите, недоволствате за един ден, а къде бяхте когато гербаджиите намалиха трудовият стаж, за да се изчислява обезщетението за безработица? Защо не се използва общият трудов стаж, както беше, а само този след 2001 година?

 7. 2019.11.14 | 18:27

  ми удържат не знам....никакви насрещни ползи не виждам....да не опира човек, но като стигне до болница,пак си плаща като за световно....грозна работа.

 8. 2019.11.14 | 17:51

  какви синдикати ?Държавата всяка година отделя пари за тях.Останали са само структури в образованието ,БДЖ и държ.администрация и тук - таме във фалиралите фирми на Ковачки и други пишман бизнесмени и теще се опитват да диктуват правилата в бизнеса.Я имат общо 200 000 - 300 000 членове ,я не ,а ще диктуват на 3 400 000 заети . Просто вече синдикатите не са фактор ,иначе щяха да излязат и да направат една голяма стачка.

 9. 2019.11.14 | 17:51

  Не само първия ден да не е платен от болничните нега да са всичките и също предлагам да намалилм и дните за отпуска нека да са 5 дни.

  Не стига, че заплащането е едно от най-ниското в ЕС ми и сандикатите се самозабравиха.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет