Мария Габриел и кметове се обединиха за повече инвестиции в иновации и стартъпи в градовете

  • 12 ноември 2019 17:48

  • 315
  • 0
Мария Габриел и кметове се обединиха за повече инвестиции в иновации и стартъпи в градовете
©

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова се срещна в Брюксел с кметове, участващи в Европейското партньорство на стартъп градовете. Това е нова общоевропейска инициатива за мрежа от градове с цел насърчаване на разработването на взаимосвързани стартъп стратегии на местно ниво. Тя включва 28 европейски града, представляващи 15 държави-членки. На срещата бяха представители на морската ни столица Варна и Челопеч, където се изгражда първото стартъп село. Импулс за тази инициатива даде Срещата на върха на стартъпите в София през 2018 г. под егидата на българския еврокомисар. Тогава тя обяви създаването на две стартъп мрежи - за Централна и Източна Европа и за Западните Балкани, които вече работят успешно.

На днешната среща с кметовете, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова информира за предстоящата декларация „Обединяване на сили за засилване на устойчивата цифрова трансформация в европейските градове и общности“ и ги насърчи да я подпишат. Декларацията ще бъде обявена официално от финландското председателство на 10 декември. „Градовете представляват 72% от европейското население и са центрове на технологични и социални иновации. През последните години в тях са разработени много иновативни цифрови решения, но тяхното влияние върху обществото като цяло остава ограничено и неравномерно разпределено в целия ЕС. Инициативи като Европейското партньорство на стартъп градовете са част от отговора на това предизвикателство. Така градовете могат да увеличат мащаба на цифровите решения и 300 милиона европейци да се радват на по-добро качество на живот в следващите години. Цифровата трансформация ще помогне на градовете да изпълнят своите климатични цели и да се намали вредата за околната среда“, заяви българският еврокомисар.

Тя даде някои добри примери за стартъпи, променящи начина на живот в града в днешно време. Т. напр. успешната транспортна компания Болт, стартирала в Естония, сега е европейски конкурент на Юбер, като оперира в 100 града в 30 държави с 25 милиона клиенти. За да има повече такива успешни примери, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова отбеляза необходимостта градските цифрови платформи, данни и услуги да бъдат оперативно съвместими.

Комисарят привлече вниманието на кметовете и към първият регионален инвестиционен механизъм, предназначен специално за цифровите иновации и разрастването на стартиращите цифрови предприятия в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Инструментите на механизма ще финансират както ранния етап, така и фазата на разрастване на стартъпите, които изискват рисково финансиране.

Инициативата ще се стреми също да предложи програма за техническа помощ за засилване на институционалния капацитет на публичните агенции в регионите за проектиране, разработване и прилагане на програми за иновации.

В контекст на бъдещия й ресор и новия седемгодишен бюджетен период, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова наблегна на програма Хоризонт Европа. „В програма Хоризонт Европа ще засилим амбицията си и градовете ще играят централно място в политиката за научни изследвания и иновации. Чрез новия Европейски съвет за иновации, който сега е пилотен в рамките на „Хоризонт 2020“, и новия елемент Иновационни екосистеми, планираме да подкрепим политики за улесняване растежа на националните, регионални и местни иновационни екосистеми. Обвързването на тези екосистеми на равнище ЕС е голямо предизвикателство. Но това е в голяма полза на иноваторите, защото така могат да се допълват и бъдат по-конкурентни на глобалния пазар. Като кметове вие ​​имате ключова роля в създаването на благоприятна за иновациите екосистема с частния сектор. Трябва да улесните и прилагате политики, които ще помогнат за създаването на жизнени предприемачески екосистеми, които могат да подхранват технологичните иновации и да доведат до конкурентни на пазара продукти и услуги“, заключи българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

По време на срещата беше представен и пилотният проект на Европейското партньорство на стартъп градовете, който се осъществява от Варна и румънския град Клуж-Напока. Очаква се през март да бъде организиран Младежки лагер за иновации, обединяващ три ключови думи: иновации, младеж и предприемачество.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини