Румен Радев благодари на почетните консули на България за дейността им и ги увери в институционална подкрепа

  • 15 октомври 2019 21:50

  • 577
  • 0
Румен Радев благодари на почетните консули на България за дейността им и ги увери в институционална подкрепа
© Пресцентър Президентство

С вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , имаме ангажимент да работим така, че всеки българин зад граница да усеща близостта на България и искаме още веднъж да ви благодарим за вашата всеотдайна дейност, безкористната ви подкрепа, и за нашето сътрудничество. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си на среща с почетните консули на България, в Гербовата зала на "Дондуков" 2. На нея присъства и вицепрезидентът Йотова.

В срещата участваха 71 почетни консули, представляващи България в 45 държави.

В която и област да решите да подпомагате развитието на нашите отношения, винаги можете да разчитате на подкрепата и на МВнР, и на президентската институция, каза Радев пред присъстващите.

За мен е особена чест да посрещна важни за страната ни партньори във ваше лице, каза президентът Радев за срещата в рамките на работната визита на почетните консули в България, след петгодишно прекъсване. Фактът, че 71 от 75 почетни консули, които имаме по света, са тук, говори изключително много за вашата ангажираност към България и към развитие на отношенията между нашите страни, посочи Радев.

Държавният глава отбеляза, че България цени високо приноса на почетните консули за пълноценното присъствие на страната ни на международната сцена и развитието на отношенията ни със страните, от които са те. Приносът ви за развитието на икономическите, инвестиционните и търговските връзки, за връзките ни в сферата на образованието, културата, науката и туризма са от особен интерес, каза Румен Радев, подчертавайки също, че дейността на почетните консули е изключително на доброволен принцип.

Президентът открои подкрепата на правата и инициативите на българските граждани и общности зад граница - от особена важност, по думите му, за него като държавен глава. Това е особено важно за тези страни, в които България няма дипломатически представителства и разчита единствено на почетните консули, посочи Радев. Той добави, че в момента около 2 млн. българи живеят зад граница, полагайки усилия да се интегрират в обществата на съответните държави. За тях е от особена важност да запазят културните и духовните измерения на своята национална идентичност. Затова и високо ценим вашата помощ за българските детски градини, училища, църковни настоятелства, и за всички инициативи на сънародниците ни зад граница, посочи президентът. Той изтъкна също така и значението на приноса на почетните консули за развитието на икономическите връзки между страните ни и за доброто представяне на България като инвестиционна дестинация. Особено значение отдаваме на развитието на културните и образователните връзки между нашите страни, добави президентът, като отбеляза, че много от почетните консули помагат пряко на български студенти в държавите си, за което изрази благодарност.

Последвайте канала на

Novini.bg
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини